zondag 13 mei 2018

Aardgasvrij!

Slechts voor een korte periode, maar wel leuk om te proberen en te zien dat de gasmeter een paar dagen stilstaat.

Hoe dan? Afgelopen maandag heb ik voor het laatst het gasfornuis gebruikt en thuis gedoucht.

Ik had voor 2 dagen gekookt dus op dinsdag heb ik de hap opgewarmd op de gloeiende kooltjes van een houtvuurtje in de vuurkorf. Op woensdag heb ik op de camping gegeten.

Op dinsdag en woensdag gezwommen en daar gedoucht en de CV-ketel is niet aangeslagen om het huis te verwarmen. De rest van de week niet thuis geweest en gisteravond laat thuis lekker warm gedoucht. Dus dinsdag t/m zaterdag is in dit huis geen gas verbruikt.

Jaarverbruik


In onderstaande tabel is te zien wat ons/mijn verbruik geweest is, de afgelopen jaren en het komende jaar. In de niet zo koude winter van 2016-2017 was het toch één maal koud genoeg om de leiding van de grondwaterkraan te laten springen. De leiding is afgesloten en heb ik dus helaas geen grondwater meer. Dit zou (deels) verklaren waarom het waterverbruik daarna omhoog ging.

Het huidige jaar loopt tot 6 juni dus de schatting van 2017-2018 is nauwkeurig.
Wat ik het komend jaar als alleenstaande (bah wat klinkt dat rot) zal gaan verbruiken weet ik niet precies maar bovenstaande getallen lijken me wel redelijk.

Nibud

Vergeleken met de gemiddelde waarden van het Nibud sta ik er nu al redelijk goed op:

Waterverbruik eenpersoonshuishouden: 43,5 m3. Daar zit ik met mijn schatting een stukje boven. Behalve wat korter (of nog beter: buitenshuis) douchen zie ik eigenlijk niet waar ik daar kan besparen. Misschien is mijn schatting aan de hoge kant.

Het gasverbruik voor een twee-onder-een-kap is volgens het Nibud 1800 m3. Daar zit ik dus al een tijdje onder en mede vanwege de diverse isolatiemaatregelen zelfs ruim onder.

Elektriciteitsverbruik voor één persoon is gemiddeld 1925 kWh. Dat zit maar een fractie onder mijn schatting dus interessant om eens in de gaten te houden of ik daar onder kan blijven.


3 opmerkingen:

 1. Een aardgas vrije week. Goed bezig. Goed voor milieu én portemonnee. Ik ben overigens blij dat wij niet zoveel gas verbruiken zeg. Wij verbruiken zelf in een jaar 651m3 (2017-2018 over een periode van 351 dagen). Dit is in een rijtjeswoning van 148m2 groot gebouwd in 2015.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) precies! Wauw, maar dan koken jullie niet op gas vermoed ik?

   Zelfs dan nog een bijzondere prestatie vind ik!

   Verwijderen
 2. Netjes!
  Wij verbruiken rond de 500m3 aan gas met 3 personen ( en koken op gas). De verwarming hoeft hier bijna niet aan in de winter.
  Verder maar 1500kw aan stroom en dan is de teruglevering van 500kwu er nog niet af.

  BeantwoordenVerwijderen