dinsdag 28 april 2020

Covid-19 exitplan

Iets meer transparantie en meer vooruitzichten in het afbouwen van Corona maatregelen zou iedereen erg prettig vinden lijkt me. Als je voor een rood stoplicht moet wachten en je ziet een terugtelklokje dan wacht je een stuk geduldiger omdat je weet hoelang je moet wachten. Dit is wetenschappelijk onderzocht. (Als je de linkt wilt: ga zelf even zoeken ;-) ) Ook bij metrolijnen in bijv. Boedapest is dit geïntroduceerd.


Corona afbouw


In Tsechië hebben ze ook zoiets voor het Corona vraagstuk bedacht, zoals te lezen is op wikipedia.

De Tsjechische regering heeft een 5-stappenplan ingesteld. Elke volgende stap wordt volgens plan genomen wanneer de vorige stap niet heeft geleid tot meer dan 400 nieuwe dagelijkse Covid-19 patiënten. In een plaatje ziet dat er zo uit:


Een vertaling is wel handig denk ik ;-) Per datum wordt vrijgesteld:

20 april: Boerenmarkten, handelaars met winkels, autowinkels en showrooms, atletische buitenruimtes voor professionals (zonder toeschouwers), bruiloften tot 10 personen (volgens hygiënevoorschriften).

27 april: Winkels kleiner dan 200 m², behalve die in winkelcentra van meer dan 5000 m² en specifieke winkels die later opengaan.

11 mei: Winkels kleiner dan 1000 m², behalve die in winkelcentra van meer dan 5000 m² en specifieke winkels die later opengaan, Rijscholen, Sportscholen en fitnesscentra (maar geen kleedkamers of douches).

25 mei: Buitenruimtes van restaurants, cafés, pubs, buffetten, wijnmakerijen en bierwinkels met buitenverkoop, kapperszaken, kapsalons, nagelstudio's, zonnestudio's, cosmetische salons, massagesalons, musea, galerijen en kunsthallen, dierentuinen (alleen buitengebieden)

8 juni: Alle winkels in winkelcentra, winkels van meer dan 1000 m² buiten winkelcentra, binnenruimtes van restaurants, cafés, pubs, buffetten, wijnmakerijen en bierwinkels, hotels en andere accommodatieaanbieders (en hun restaurants en cafés), taxidiensten, tattoo- en piercingstudio's, theaters, kastelen en andere culturele activiteiten volgens de huidige regelgeving, massa-evenementen voor een bepaald aantal personen, culturele, zakelijke en sportevenementen voor minder dan 50 personen, bruiloften volgens een specifiek hygiënisch protocol, binnenruimtes dierentuinen.

Ik zie dat de actualiteit me alweer ingehaald heeft. Het stappenplan is versneld maar daarvan kan ik nog geen vertaling vinden. Door google translate weet ik dat het e.e.a. 2 weken versneld is.


Hoezo Tsjechië?


Aangezien er o.a. in juli nog een (Tsjechisch) festival op de kalender staat dat nog niet is geannuleerd wilde ik me verdiepen in de Corona situatie en regelgeving in dit land.

Met het nemen van de vijfde stap zouden vanaf 25 mei (was 8 juni) "massa-evenementen voor een bepaald aantal personen" weer vrijgesteld worden. Dus alleen wanneer er bij het zetten van stap 1 t/m 4 het aantal nieuwe dagelijkse patiënten de 400 niet overschrijdt.

"Een bepaald aantal personen" is niet nader bepaald maar als ik uit dezelfde alinea haal dat sportevenementen met meer dan 50 personen nog niet worden vrijgegeven dan lijkt een festival met duizenden bezoekers onwaarschijnlijk.

Ik zou natuurlijk sowieso een kaartje kunnen kopen want die blijft gegarandeerd geldig tot volgend jaar en de geprogrammeerde bands mogelijk grotendeels hetzelfde. Voor 4 dagen festival betaal je in Tsjechië trouwens slechts €94 !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten