donderdag 30 april 2020

Genezen van Covid-19

Om toch een beetje "grip" te krijgen op de dagelijkse cijfers heb ik het volgende overzicht gegenereerd. Om te zorgen dat ik er niet dagelijks mee bezig ben maak ik er een wekelijkse column van.

Op dit youtube-kanaal en op deze wikipedia pagina vind je de aangetoonde besmettingen en het aantal sterfgevallen. De overgrote meerderheid aan landen houdt ook het aantal genezen personen bij. Helaas doen een aantal Europese landen zoals het V.K., Ierland, Noorwegen, Finland en ons eigen Nederland dit niet. Disclaimer: landen hebben verschillende manieren van testen en meten en ook kunnen er (politieke) redenen zijn om andere cijfers te publiceren dan die er werkelijk voorhanden zijn. Dat is sowieso giswerk en schieten we ook niks mee op. We doen het er maar mee.

In plaats van alleen naar de sterftecijfers te kijken is het een stuk positiever om te kijken naar hoeveel personen genezen zijn en welk percentage nog ziek is. Wanneer dit percentage hoog is zit het land nog in de beginfase. Bij een laag percentage mag er gehoopt worden dat het virus nagenoeg overwonnen is. Deze golf dan toch.
Een "hoog" percentage vind ik >80% en <20% vind ik laag.


Waar gaat het nog niet goed?


Het slechte nieuws maar eerst. De onderstaande tabel spreekt voor zich denk ik. Ik licht er even een paar dingen uit.
  • 4 landen met grote bevolkingsaantallen bevinden zich in deze groep (paars gemarkeerd in kolom "bevolking"). Het is waarschijnlijk dat de cijfers hier snel zullen oplopen.
  • Weinig West-Europese landen in deze lijst. Alleen Portugal, Zweden en de dwergstaatjes San Marino en Vaticaanstad hebben nog een hoog percentage zieken.
  • Sommige landen staan dusdanig aan het begin van de pandemie zodat er (nog?) geen sterfgevallen te betreuren zijn.Waar gaat het wel goed?


Uit de dalende IC-opname cijfers weten we dat het in Nederland de goede kant op gaat. Waar nog meer?
  • In Groenland: alle 11 patiënten zijn weer genezen! Geen zieken en geen doden.
  • Cambodja doet het ook erg goed, slechts 3 zieken nog. Zouden deze alle drie genezen dan ook hier geen zieken meer, zonder doden. Ook in Vietnam geen sterfgevallen.
  • In China nog slechts 566 patiënten.
  • In diverse West-Europese landen gaat het goed: IJsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland hebben het ergste al een tijd achter zich.
  • Australië en Nieuw Zeeland hebben door snelle en vergaande maatregelen het virus weten te beteugelen. Mogelijk dat er snel weer reis- en handelsverkeer tussen deze 2 zuidelijke naties zal plaatsvinden.


Hopelijk krimpt de rode lijst met 43 "deelnemers" snel en groeit de groene lijst snel aan.
(Volgende week dus weer een update.)

Fijne avond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten