dinsdag 7 april 2020

Lange adem

"Het beest komt 's nachts tevoorschijn." Zo omschrijft Chris Cuomo van CNN het.


Hij is zelf besmet en zit in de kelder van zijn huis in zelfquarantaine. Zijn mentaliteit is er een van vechten en naast ademhalingsoefeningen en andere activiteiten waar zijn koortsige lichaam tegen protesteert werkt hij nog wel.

Het geeft een bijzonder inzicht in de ziekte maar meer nog in de mentale weerbaarheid van mensen.

Andrew Cuomo, de gouverneur van het zwaar getroffen New York, is zijn oudere broer. Wanneer deze door zijn broer geïnterviewd wordt zijn grappige ondertonen waarneembaar. Zelfs, of juist nu.


Diversen


Wat bijzondere berichtjes van over de wereld:


Om blij van te worden.

Om boos van te worden.

Om hoopvol van te worden.

Om energie van te krijgen. - Note to self: meer muziek luisteren en maken!


Nederland


We zoeken naar "een intelligente weg terug uit deze intelligente lockdown", zei Mark Rutte."Terug naar normaal zal een zaak zijn van de lange adem."
Een passender spreekwoord is zelden gebruikt, bij deze ziekte die mensen letterlijk wekenlang de adem beneemt. Op de intensive care en soms voorgoed. Of thuis en voor hoelang nog?

Zoals ik het zie doen we het in Nederland best goed. De regering lijkt tijdige en adequate maatregelen te nemen en communiceert deze vaak op een heldere en voorspelbare wijze.

Trouwe lezers die mijn "stijl" (als ik die heb) een beetje kennen merken het wellicht: ik heb me wel eens beter gevoeld. Ik ben een type dat

  1. perfectionistisch is ingesteld, 
  2. houdt van structuur, 
  3. zich kan verheugen op dingen en 
  4. de neiging heeft dingen zich te veel aan te trekken cq. om te gaan malen.

Nou, echt een briljante combinatie. Eens kijken of deze zelfevaluatie nog ergens toe leidt (haha).


Perfectionistisch


Als ik niet perfectionistisch ben dan toch in elk geval resultaatgericht. Welnu, een van de belangrijkste graadmeters op dit vlak zijn de eindexamens en, zo u weet, die gaan niet door.
Overigens lijkt me het voor de betrokken leerlingen vele malen erger omdat zij niet nogmaals een kans krijgen tot een dergelijke uitdaging. Ik wel in 2021 (of toch zeker in 2022 als het echt heel lang gaat duren...)


Structuur


Door het wegvallen van het fysiek aanwezig zijn in het schoolgebouw ben ik zelf grotendeels verantwoordelijk voor het aanbrengen van structuur. Nou ben ik uitstekend in staat planningen te maken maar als ik minder goed slaap en pieker heb ik moeite om me aan deze planningen te houden.


Verheugen


Door vrolijke vooruitzichten is elke periode van hoge (werk-)druk prima door te komen. Zo werkt dat bij mij in elk geval. Te denken valt aan mijn jaarlijkse muziekfestival (in juni) en op vakantie gaan. Het wordt kantje boord of het eerste door zal gaan. Over het tweede, tja...onbekend. Dus die vooruitzichten zijn onzeker.


Malen


Qua werk hoef ik niet te vrezen dat er ineens geen geld meer binnenkomt. Wel zit ik uitgerekend nú met een tijdelijke aanstelling die, bij goed functioneren, omgezet zou worden naar een vaste aanstelling. De procedure dient dan voor 1 mei afgerond te zijn. Wat houdt dat in?

  • 2 lesbezoeken (1 bezoek gehad: positief)
  • leerlingenquêtes worden afgenomen
  • sectieleden worden bevraagd naar functioneren

Mijn direct leidinggevende kon zich voorstellen dat de centrale directie zou kunnen besluiten om tijdelijk krachten waarbij het beoordelingstraject vanwege COVID-19 niet was voltooid niet vast aan te nemen.... (Maar een verlengde tijdelijke aanstelling te geven.) Er zijn ook andere scenario's denkbaar maar, oh joy, nog een onzekerheid erbij.
(Even contact zoeken met de bond lijkt me verstandig.)


Tenslotte


Beneden ligt een kaartje te wachten om te schrijven. Een oud-collega is overleden aan het virus. Een jaar of 35 was ie. Ik kende hem niet goed en ik sprak hem een jaar of 3 geleden voor het laatst. Evengoed vind ik het heftig.

Blijf thuis en houd vol. Hopelijk zijn het weken en geen maanden meer.4 opmerkingen:

  1. Hoi Mark, ik zou me geen zorgen maken om je aanstelling, als ik het zo lees zit je daar op je plek en weten je directie en collega's dit ook. En als het tijdelijke contract nog even verlengd wordt krijg je toch ook gewoon je centen. Wel jammer dat het LC traject dan wat langer duurt, maar ach... dat is het ergste niet. Ik ben ook van de structuur en ervaar deze coronatijd dan ook als erg lastig, studenten niet bereikbaar, of ze reageren niet, planningen lopen in het honderd, overleg via computers, gedoe gedoe gedoe. Maar gelukkig ontvang ik, net als jij, gewoon mijn salaris en hoef ik me geen zorgen te maken, dit itt velen die dit nu wel doen. Sterkte ermee en houd je haaks! Groet Niek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Niek, nee zorgen maken doe ik niet. Dat ik/we in een prima financiële positie zitten is ook zeker waar. Er zijn zat mensen die in moeilijk vaarwater zijn.
    Maar, ik ga de schoolleiding gewoon aan de afspraken houden, mocht dat nodig zijn. Zowel de bond als een MR-collega gaven aan dat de Corona-crisis geen reden is om van gemaakte afspraken af te wijken.

    Ja veel gedoe inderdaad! :-)

    Dank je, jij ook!
    groeten,
    Mark

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed plan, ben benieuwd hoe ze het oppakken - wat een rot woord is dat toch, dat oppakken ;-)! Maar idd, afspraak is afspraak, corono of geen corona. Ik lees graag hoe het verder gaat! Groet Niek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben ook benieuwd. Eerst ff wachten tot het mei is.

      Groetjes, Mark

      Verwijderen