woensdag 6 mei 2020

Genezen van Covids-19 update 6 mei

Een dag te vroeg (morgen heb ik geen tijd) een vervolg op mijn post van 30 april.


Waar gaat het nog niet goed?


Vorige week waren er 43 landen met 80% zieken of daarboven, hoe is dat vandaag? 
 • Nu zijn dat er nog maar 32, dat is positief.
 • 3 landen met grote bevolkingsaantallen bevinden zich in deze groep (paars gemarkeerd in kolom "bevolking"). Het is waarschijnlijk dat de cijfers hier snel zullen oplopen.
 • Weinig West-Europese landen in deze lijst. Alleen Portugal en Vaticaanstad hebben nog een hoog percentage zieken.
 • Sommige landen zoals Nepal en Zuid-Soedan bevinden zich dusdanig aan het begin van de pandemie zodat er (nog?) geen sterfgevallen te betreuren zijn.
Waar gaat het wel goed?


 • De lijst met landen met <20% zieken is gegroeid van 23 naar 31, ook positief.
 • In 4 landen zijn er helemaal geen patiënten meer waarvan 2 landen zonder sterfgevallen.
 • In China nog slechts 339 patiënten, in Cambodja nog 2.
 • In diverse West-Europese landen gaat het goed: Duitsland, IJsland, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland, Monaco en Malta hebben het ergste al een tijd achter zich.
 • Australië en Nieuw Zeeland hebben door snelle en vergaande maatregelen het virus weten te beteugelen. Mogelijk dat er snel weer reis- en handelsverkeer tussen deze 2 zuidelijke naties zal plaatsvinden, en mogelijk ook tussen andere gebieden in Oceanië. Er zijn nog steeds gebieden zonder besmettingen en deze liggen vrijwel allen in dit werelddeel.Nederland


Gisteren lagen er nog 618 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen en 26 in Duitsland.

U heeft er vast iets van meegekregen: diverse horeca-bazen roeren zich en geven aan, zonder aanvullende financiële hulp, zelf te besluiten wanneer ze open gaan. Ik kan me dit heel goed voorstellen.

Horecabaas Won Yip noemt 500 bedden de grens om zelf een datum tot openen te prikken. Die grens gaan we waarschijnlijk over een dag of 5 overschrijden.

De grens van 700 bedden werd door de regering genoemd als belangrijke grens wanneer versoepelingen mogelijk zijn. Nog voordat we deze grens door gingen zijn de eerste versoepelingen aangekondigd: prima. 

De toenemende druk om te versoepelen lijkt Rutte ook te voelen en vanavond om 19:00 uur is er een persconferentie waar een aantal versoepelingen aangekondigd gaan worden. Net als vorige keer wordt er volop gelekt. Oké, even serieus: waarom??? Is dit met opzet? Zou dit zo zijn, wat is het oogmerk daarvan? Zo nee: wat zijn dat voor kleuters in Den Haag?


Mogelijke versoepelingen


 • Het kabinet overweegt per 1 juni de terrassen te openen. Volgens een andere horeca tycoon Laurens Meyer (en anderen) is dit onvoldoende en wordt door uitbaters overwogen om per 1 juni volledig open te gaan. Trouwens: Ma 1 juni is 2e pinksterdag en nog redelijk ver weg. Ik zou minimaal 1e pinksterdag er ook bij pakken en liever nog eerder.

  Dat vindt Meyer ook: "Dit is alleen een oplossing voor zaken met een groot terras of aan zee.” De ondernemer houdt wel een slag om de arm, omdat het om uitgelekte plannen gaat, maar hij roept nog altijd op tot meer perspectief voor de horeca. "In Duitsland en Spanje mogen cafés eerst gedeeltelijk open en daarna helemaal. Met zoiets kun je aan de slag.” Behalve die twee landen noemt Meyer nog een reeks Europese landen op waar de horeca meer mag dan hier. "Ik snap niet zo goed waarom wij er zoveel slechter voor zouden staan dat we daar achteraan moeten lopen.” Ook praktisch gezien heeft Meyer nog een aanmerking. "Volgens mij is 1 juni tweede pinksterdag. Zo’n maatregel moet je eigenlijk voor Pinksteren in laten gaan.”

  KHN (Koninklijke Horeca Nederland) zou liever zien dat de horeca vanaf 20 mei 'gefaseerd' open kan, en meer dan alleen de terrassen. "We nemen onze verantwoordelijkheid met de broodnodige maatregelen om de gezondheid van de mensen te waarborgen. Consumenten zijn het ook zat, wij kunnen voorzien in een behoefte en dat willen we graag", zegt Directeur Dirk Beljaarts.
 • Kapperszaken zouden mogelijk weer open mogen.
 • Voortgezet Onderwijs: open per 2 juni?

Er lijkt wat minder gelekt dan vorige keer. We gaan het zien vanavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten