vrijdag 22 mei 2020

Regels... + goed nieuws

Voor het samen (buiten) sporten, bezoek ontvangen of op een andere wijze als groep buiten samenkomen lijken verschillende regels te gelden. Die al dan niet gehandhaafd worden tot 1 juni waarna weer een versoepeling wordt doorgevoerd. Wat nu?


Zelf blijven nadenken


Als je klachten hebt thuisblijven, de 1,5 m afstand houden en geen handen geven. Vaker handen wassen en/of ontsmetten. Geen onnodige drukte opzoeken en dan bedoel ik situaties waarbij je de 1,5 m afstand niet houden kan.

Gisteren gebarbecued, uiteraard buiten, met 1,5m onderlinge afstand. Totaal met zijn zessen, dus naast de gastheer 5 gasten wat er, mogelijk, 2 te veel zijn. Nou, dikke prima. Wel grappig dat elk individu er toch nog weer iets anders instaat. De helft wilde al weer handen schudden, de andere helft niet, waaronder ikzelf.

Morgen vier ik alsnog mijn verjaardag, en volgende week een tweede sessie. Diverse gasten die het nog niet aandurfden en liever een keer later komen: helemaal prima. Iedereen is vrij om zijn/haar afwegingen te maken.
Mijn tuin is groot genoeg dus de 6 gasten van morgen zullen wel niet leiden tot een bekeuring en al helemaal niet tot een besmetting. Volgende week nog 3 gasten dus dan zitten we sowieso goed en vanaf 1 juni mag er weer meer. Ik heb trouwens al een plekje bij mijn stamcafé gereserveerd! 


Buiten nauwelijks ricico


Ik raak er steeds meer van overtuigd dat besmettingen buiten nauwelijks plaatsvinden. Zeker als je niet steeds naast dezelfde persoon zit en de buitentemperatuur zomers is. Een vol voetbalstadion in maart vol met schreeuwende mensen is wel iets heel anders zoals het Champions League-duel tussen Atalanta en Valencia

Aangezien je voor elk (Corona-)standpunt altijd wel een bron kunt vinden die je overtuiging ondersteund kwam ik er ook een paar tegen. Het meest recente artikel opent als volgt: 

"Onderzoek: nauwelijks kans op besmetting in buitenlucht

Terwijl de Nederlandse terrassen zich opmaken voor heropening met anderhalve meter ruimte tussen de bezoekers, komen Hongkongse wetenschappers met een opmerkelijke ontdekking. Het nieuwe coronavirus blijkt in de buitenlucht nauwelijks besmettelijk."


Voor de luie lezer wat hoofdlijnen: Onder 7.324 coronabesmettingen in China vonden de onderzoekers slechts één geval van iemand die het virus buitenshuis opliep: een man die op straat een praatje maakte met een kennis die net terug was uit Wuhan. Veruit de meeste besmettingen vinden plaats in huis en in het openbaar vervoer, constateren de onderzoekers in hun nog voorlopige artikel: plekken, waar men langdurig op elkaars lip zit.

‘Het belang van deze constatering wordt niet goed erkend door de samenleving en door beleidsmakers’, stellen de wetenschappers, onder leiding van Li Yuguo van de Universiteit van Hongkong. ‘De overdracht van ademhalingsinfecties zoals sars-cov-2 is een binnenshuis fenomeen.’

Buitengewoon kritisch is hoogleraar klinische virologie Louis Kroes dan ook over de strikte handhaving van de anderhalvemeterregel in parken, natuurgebieden en op straat. ‘Men wil duidelijkheid, rechtlijnigheid. Maar we schieten er ook in door.’ Als voorbeeld noemt hij gemeenten die zich het hoofd breken hoe ze om moeten gaan met stoepen die minder dan anderhalve meter breed zijn.


Langdurig of kortstondig contact


Het hangt af van de omstandigheden, erkennen alle experts. ‘Overdracht van het virus buitenshuis is niet uitgesloten’, stelt Yuguo. Vooral de blootstelling telt: urenlang geanimeerd met elkaar praten op een terras speelt het virus meer in de kaart dan wandelen door het park. ‘Het gaat om langdurig aanhoudende overdrachtssituaties’, zegt Kroes. ‘Niet om het elkaar voorbijlopen op straat.’

Het Outbreak Management Team dat het kabinet voorziet van wetenschappelijk advies heeft voor zover bekend geen versoepeling van de afstandsregel in de buitenlucht aangekaart.

Ik krijg steeds meer hoop dat het festivalseizoen 2021 volledig kan doorgaan :-)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten