maandag 3 mei 2021

Niet meer (maandelijks) aflossen

Ik ga stoppen met maandelijks aflossen. Want het volgende is het geval:

 • De rentebedrag dat ik in 2021 zal betalen is dusdanig laag dat ik net wel/niet nog geld terugkrijg via hypotheekrente aftrek. Het rentepercentage is niet hoog (2,25%) en de resterende som is behoorlijk laag (zie rechterstaatje).
 • Ik haal dit jaar het maximale boetevrije aflossingsbedrag.
 • Uitstellen tot december betekent iets meer (!) afgelost.
Zonder het helemaal nagerekend te hebben denk ik te weten dat het voordeliger is om pas in december de extra aflossing van 2021 te doen. Doordat het reguliere aflossingsbedrag (1/360 deel) niet tussentijds krimpt zal de hypotheek een paar euro meer gekrompen zijn per 1 januari 2022.

In een apart spaarpotje bewaar ik het aflosgeld waar ik rente over krijg van, hou je vast, 0,02%.

Bijkomend voordeel is dat, mocht ik nog dit jaar grote uitgaven willen/moeten doen, het geld direct voorhanden is en, zoals men dat zegt, niet "in stenen zit".

Autopech

Over grote uitgaven gesproken... op dit moment is mijn auto in de garage. Wat is er gebeurd zeg je?
Ik doe het via een tijdlijntje, die ik zo meteen ook mag invullen voor, wellicht, mijn rechtsbijstandverzekering.

di 19 april: ik ruik een geur in de auto
wo 20 april: ik meld de geur bij mijn vaste monteur van het lokale autobedrijf
do 21 april: de monteur voert een aantal snelle controles uit en vindt geen lek. Op mijn vraag: "kan ik er veilig mee doorrijden?" wordt bevestigend geantwoord.
vr 22 april: de geur blijft aanwezig
zo 24 april: ik meld dit gegeven en vraag me af of de airco de boosdoener is. Ik maak een afspraak voor een gratis aircocheck bij zijn werkgever.
di 26 april: monteur geeft aan dat deze check niet zinvol is en dat een geurbehandeling nodig is. Hij wil deze graag uitvoeren. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt.
do 28 april: Tijdens het rijden begint de auto motor-gerelateerde geluiden te maken. Het zijn hoge en scherpe geluiden die verdwijnen wanneer het gaspedaal wordt losgelaten. Een waarschuwingslampje gaat branden en de temperatuur van de motor is (te) hoog. Ik laat de auto uitrollen en zet de motor af.

De diagnose van de ANWB-persoon is: kapotte koppakking.

Op vr 29 april wordt de auto afgeleverd en gecontroleerd. Het is erger dan een kapotte koppakking. De hele motor en andere onderdelen moeten worden vervangen. De kosten worden geraamd op €1750-€2000.

Dus...wordt vervolgd.


4 opmerkingen:

 1. Als je aflost kan je toch kiezen om looptijd te verkorten of de aflossingen kleiner te maken? In het eerste geval maakt het dan niet uit wanneer je extra aflost

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ook een optie kunnen zijn inderdaad. Bij mijn verstrekker kan dat volgens mij niet. Ik ga het ff nakijken, bedankt voor de tip!

   Verwijderen
 2. Goed bezig wat betreft je aflossing, ik hoop dat wij er ook zo voor komen te staan ;) Balen van je auto, heel veel succes. Ik vraag me af of de monteur het niet wat serieuzer had moeten nemen, ik begrijp dat er standaards procedures zijn, maar toch......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, succes! Maar dat gaat jullie vast lukken.

   Ja, nou het lijkt echt een geval van bizarre pech en het verhaal lijkt toch een iets happier end te krijgen dan verwacht. Daarover schrijf ik binnenkort wel weer :-)

   Verwijderen