Poh! Niet helemaal gelukkig maar het scheelt kennelijk niet veel. Als je hartkloppingen heb, zodanig dat je er twee hele nachten niet van slaapt dan is het tijd om naar de huisarts te gaan.
De eerste slapeloze nacht was vorig weekend, die ik nog dacht te verklaren door een blikje energie drank. De tweede slapeloze nacht was van zaterdag op zondag. Op zondag mijn bloeddruk maar es gemeten en die bleek eigenlijk prima. Polsslag ook prima.
Vannacht wel goed geslapen en vanmorgen vertrokken richting werk. Na 10 km rechtsomkeert gemaakt en de huisarts gebeld. Ik piep niet gauw (vind ik) maar het ging echt niet. Vanmiddag kon ik al terecht en na wat onderzoeken kreeg ik het goede nieuws dat er lichamelijk niks mis was.
POH
Ik had er laatst toevallig voor het eerst van gehoord, jullie? Een praktijkondersteuner (van de huisarts). Voor zover ik lees een relatief nieuwe functie in 2 soorten: POH-somatiek en POH-GGZ. Eerstgenoemde is voor fysieke hulp, laatstgenoemde voor mentale hulp. Simpel.
Iets minder simpel: De meeste huisartsen hebben een praktijkondersteuner GGz (POH GGz) in dienst, die mensen met lichte psychische, psychosomatische en psychosociale klachten kan ondersteunen.
Een POH GGz heeft een afgeronde opleiding in de zorg op HBO werk- en denkniveau, bijvoorbeeld als verpleegkundige, psycholoog, orthopedagoog of maatschappelijk werker. Ervaring in de ggz heeft hierbij de voorkeur. De POH GGz kan screenen op klachten, adviseren en voorlichting geven, meedenken over oplossingen en eventueel kort behandelen onder supervisie van de huisarts.
Volgende week woensdag al een intake gesprek en het zit in de basisverzekering: ook altijd prettig.
Psy...
Oké ff voor mezelf:
- Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
- Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Wanneer psychische klachten geuit worden als lichamelijke symptomen, spreken we van somatisatie.
- Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens en gedachten. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Psychosociale problemen zijn een combinatie van deze twee. Ook kunt u er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen).
Goed luisteren naar het lijf en hoofd, burn-out kan, hoeft niet, maar stapje minder hard lijkt me geen kwaad te kunnen. Krijg niet het idee dat je je vaak ziek hebt gemeld, lijkt me dan ook geen probleem om dat nu wel te doen. En dan dus niet toch thuis wat gaan doen! Dan moeten ze het maar even zonder je doen. Wereld vergaat niet.... spreek uit ervaring, wat twee jaar geleden 4 maanden thuis en alles ging gewoon door zonder mij! Heel vreemd! LOL! Groet Niek
BeantwoordenVerwijderenNee, ik ben niet vaak ziek inderdaad.
BeantwoordenVerwijderenHaha, nee dat doe ik niet. Heb alleen de werkmail 1x geopend maar verder niks aan werk gedaan. Met de vervroegde kerstvakantie staat de boel sowieso eerder stil, ergens doet me dat wel goed.
Aankomende week contact met de bedrijfsarts.
Oh joh! 4 maanden thuis, pfff pittig. Ik hoop dat ik van de bedrijfsarts in januari weer (deels) aan de slag mag. Dan zou het op 1 maand thuis neerkomen.
Nou ja, we gaan het zien.
Groetjes! Mark