donderdag 24 maart 2022

Beurs!

Het begrip bubble/bubbel heeft tijdens de corona pandemie meer inhoud gekregen. Ik ben geen psycholoog maar het lijkt me dat iedereen zich te allen tijde in enige mate in een bubbel bevindt. Ik bedoel hiermee dat je je als individu toch vooral met je eigen leefwereld bezig kunt houden. Daarnaast is er soms een beetje ruimte om je met andere/nieuwe zaken bezig te houden. Elk mens heeft een eindige hoeveelheid energie te verdelen en het stukje energie dat je kunt benutten voor zaken die wat verder buiten je eigen beslommeringen liggen is dat ook. Dit kan op theoretische en praktische wijze en ik ben een voorstander van het laatste. Overigens kan ik me goed voorstellen dat jezelf zoveel sores hebt dat er weinig tot geen energie overblijft.

Pfoe, waar gaat dit heen? Geen zorgen, ik probeer het gestructureerd te houden.


Cumulatieve ellende en onrecht

Mijn punt is dat, en ik zal het bij mezelf houden, ik het moeilijk vind landelijk- en wereldnieuws te volgen. Zeker de laatste jaren doe ik dit in beperkte mate. Voor Oekraïne heb ik iets kunnen doen in de vorm van donaties en een dagje helpen spullen sorteren. Tijdens de pandemie heb ik me 3x laten vaccineren en me verder behoorlijk goed aan de regels gehouden. Voor het klimaat heb ik laatst een middag bomen geplant en bespaar ik nog meer op energie. Niet in de laatste plaats vanwege de gestegen prijzen.

Vandaag voeg ik daar even één onderwerp aan toe, om vervolgens weer los te kunnen laten. Aha, dat ben ik dus aan het doen :-) Best heilzaam zo'n blog, voorkomen dat je beurs wordt van slecht nieuws.


Beurs!

Vandaag werden voorlopige bedragen bekend van de studiefinanciering waar onze hoop op de toekomst vanaf 2023 weer recht op heeft. Allereerst vind ik het SCHANDALIG dat de afgelopen jaren studenten alles moesten lenen. De beloofde verbetering van het onderwijs kwam er niet en echt genieten van je studietijd was er vanwege corona ook al niet.

Ik ben van mening dat een gemiddelde student die zijn best doet en er per week maximaal 10 uur bij werkt GEEN STUDIESCHULD zou moeten opbouwen.

Welnu, gaat dat goed komen? Dit zijn de genoemde maandbedragen:

  • thuiswonend €91
  • uitwonend €255
  • aanvullend maximaal €419 (inkomensgrens ouders van toepassing)
Als je al een kamer kunt vinden in de huidige woningmarkt dan betaal je vaak de hoofdprijs. Dat is significant meer dan de genoemde €255... Ik vind het schandalig dat ze met zo'n voorstel durven komen. Oh, en al eerder werd bekend dat de pechgeneratie van nu (ja, ik kijk de avondshow van Lubach) ca. €1000 compensatie per persoon krijgt. Met studieschulden van €50.000 en hoger slechts een druppel op een gloeiende plaat. 

Vroegâh

Hoe ging dit in mijn tijd? Toen ik tussen 1992 en 1994 2 jaar MBO deed betaalden mijn ouders het collegegeld van het eerste jaar. Ik meen te weten dat dit f1385,- was. Vanaf december 1992 verruilde ik mijn wekelijkse krantenwijk voor een veel beter betaald baantje als vakkenvuller. Vanaf 1993 had ik ook wel steeds baantjes in de zomervakantie.

Tussen 1994 en 1998 studeerde ik in Enschede maar bleef thuis wonen. Ook volgde ik in die tijd rijlessen en deed twee keer rijexamen. Vanaf 1 oktober 1998 woonde ik op mezelf, sociale huur, en ik heb hier nog de uitnodiging voor het tekenen van de huurovereenkomst gevonden! De netto huur was toen f 367,15. Dat is €166,61 in euro's :-) Daarvoor had ik een appartement op de begane grond met een open keuken naar de alles-in-1 kamer. Wel een ruime badkamer en ook nog een klein schuurtje. Kleine voortuin en een grasveldje achter. Prima om mee te beginnen!

Met een HBO diploma op zak werkte ik vanaf 1 november 1998 fulltime (36 uur/wk) op een laboratorium en in september 1999 begon ik aan mijn lerarenopleiding in Utrecht. Tot februari 1999 werkte ik nog parttime op het lab aangezien de opleiding bij lange na niet voltijd was (en thuisstudie nauwelijks nodig was). Vanwege stages kon ik tussen feb 1999 en feb 2000 er niet veel bijwerken, behalve dan in de schoolvakanties, wat ik ook steeds deed. Het laatste collegegeld van 2000-2001 werd door mijn ouders betaald. Vanaf feb 2000 was er wel meer ruimte voor werken op het lab en ook kreeg ik als nasleep van mijn LIO stage wat betaald werk op die ROC lokatie.

De optie tot bij lenen was er maar die had ik gelukkig niet nodig en zo heb ik nooit een studieschuld opgebouwd. Ook later niet.

In juli 2001 kreeg ik mijn tweedegraads diploma, kluste nog wat bij en begon in november 2001 aan mijn eerste baan in het onderwijs. Met behulp van de lerarenbeurs kon ik tussen 2009 en 2014 mijn eerstegraads bevoegdheid halen. Kosten die niet door de lerarenbeurs gedekt werden vergoedde mijn werkgever. Ook heb ik tijdens de laatste jaren van afstuderen zelf uren ingeleverd om de laatste kl#%$^$e opdracht goed af te kunnen ronden.

Mocht er binnenkort een demonstratie van studenten tegen de schulden waar ze in gestort worden dan doe ik mijn best om mee te doen. Zo, dat is er weer even uit.


Piet

Ter afsluiting nog even dit: op zijn sterfbed bedankt hij alle Nederlanders voor het kijken en luisteren naar zijn weerberichten. Piet Paulusma, een Nederlandse icoon op zijn eigen kneuterige en authentieke wijze. Als er in 2026 werkelijk een Elfstedentocht komt zullen we zeker aan hem terugdenken.

Net toen eergisteren ochtend de autoradio inschakelde werd zijn laatste weerbericht van de vrijdag ervoor nogmaals uitgezonden. Een weersvoorspelling van gene zijde...

Het was inderdaad een zonnige (maan-)dag Piet. Oant moarn.

1 opmerking:

  1. Goed stuk!
    Met plezier gelezen.
    Het is overigens ‘te allen tijde’ en niet ‘ten alle tijden’… en ga er vanaf nu eens op het letten hoeveel dit fout wordt geschreven :)

    BeantwoordenVerwijderen