dinsdag 13 september 2022

De weg (een beetje) kwijt

De afgelopen weken waren de eerste bij een nieuwe werkgever, 3 dagen in de week. Starten bij een nieuwe werkgever is meestal pittig en dat is zeker nu ook zo. In hoeverre de burn-out van afgelopen december nog na echoot vind ik lastig om in te schatten. Ik zet zo even wat zaken op een rijtje, maar eerst:


Verkeerd gegokt (?)

Aangezien de hyptheekrentes, en ook de variabele, blijven stijgen lijkt mijn ingeschatte voordeel door de rentevast periode open te breken te verdampen. Allemaal niet dramatisch: de (administratie-)kosten van €200 ga ik deels nog wel terugverdienen maar het begrootte plusje lijkt er dus niet te komen. Niet iets waar ik wakker van ga liggen maar wel het vermelden waard: de kern is hier nog steeds het aflossen van de hypotheek en met een hypotheeksom van ca. 48k een een rente van tegen de 2,00 % liggen de maandlasten rond de €300,-. De energiekosten gaan binnenkort hoger liggen. Vooralsnog voldoende inkomen:


Werk en inkomen

Terug naar mijn werk en inkomen: mijn ervaringen zijn wisselend. Wat levert meer energie op dan dat het kost:

 • Lesgeven aan pubers (de kerntaak!): na les 1 een klik dus met alle zes mijn groepen goed gestart (yes!)
 • Contact met ouders: nog niet
 • Contact met collega's: na wat miscommunicatie toch goed gestart, prettige leidinggevende.
 • Toetsen ontwerpen: nog niet
 • Practica bedenken en (laten) uitvoeren: enkele demoproeven gedaan, morgen eerste practica!
 • Rapportvergaderingen leiden (als mentor): nog niet
Wat kost meer energie dan dat het oplevert:
 • Werken binnen een te strak keurslijf.
 • Het werken met onnodig veel (en voor mij onbekende) software en programma's.
 • Onvoldoende en gedateerde faciliteiten:
  • te weinig TOA formatie (dus beperking practica en geen zelfstandig gebruik bètalab mogelijk)
  • krappe lokalen, slechte klimaatbeheersing
  • geen digiborden, althans niet in de lokalen waar ik lesgeef
  • te weinig lesuren (met name: geen Na(sk) in klas 2...) 

Voor de langere toekomst....mijn eerste indrukken doen vermoeden dat ik hier niet gelukkig ga worden. Veel lijkt dichtgeregeld en het lijkt dat mijn sectiegenoten zich daar volledig bij neergelegd hebben en mogelijk zelf nog een stapje verder gaan.
Mogelijk geen langdurende carrière op deze school, of welke school dan ook?

Gisteren een informeel gesprek gehad met iemand uit het bedrijfsleven, misschien dat daar iets uit voortkomt maar vermoedelijk niet. Het werken met pubers vind ik geweldig en ben er ook goed in. Als je dat weghaalt word ik ook niet gelukkig denk ik.

Pfff, wat een gezeur, niet? Ik gebruik het blog vandaag wederom als dagboek, om mijn gedachten te ordenen. Chaos is het zeker niet maar dat ik zoekende ben lijkt me wel duidelijk.


Gezondheid / PDS

Door stress van het (nieuwe) werk lijkt het dat de burn-out van december nog een echo heeft. Tegelijkertijd ben ik bezig met hypnotherapie en dat lijkt behoorlijk goed te werken. Ik ben nu bij het stadium van ademhalingsoefeningen. Nu adem ik doorgaans al goed (buik), maar 3 keer per dag 5 minuten langzaam en diep ademhalen ter activatie van het parasympatisch zenuwstelsel (en daarmee de-activering van het sympatisch zenuwstelsel) is zinvol. Het doel van het programma is niet om te proberen de oorzaak van je symptomen te achterhalen (d.w.z. of ze het gevolg zijn van wat er in je brein of je darmen aan de hand is), maar om je te concentreren op de genezing door het parasympatische systeem te activeren waardoor er homeostase, een natuurlijk balans, komt.

Wanneer het parasympatische zenuwstelsel meer geactiveerd is dan herstelt de balans in je lichaam;

 • normale hartslag
 • normale bloeddruk
 • normale ademhaling
 • kalm en ontspannen gevoel
 • spieren zijn ontspannen
 • normale maag-darmactiviteit

Ik merk op alle 6 punten verbetering en hoop dat zich dit nog (veel) verder zal doorzetten. Ik heb nog 75% van het programma te gaan dus dat gaat vast goed komen. Ik heb heel veel zaken losgelaten en probeer mezelf als ZZP-er te zien, net zoals afgelopen schooljaar bij een school waar ik inviel. Bepaalde basiszaken (het invoeren van huiswerk bijvoorbeeld...) hoop ik op korte termijn te leren. Wel vind ik het bizar dat secundaire zaken op deze school zo ongelofelijk onhandig geregeld zijn dat ze onevenredig veel tijd kosten. Ik bedoel: ik ben echt geen digibeet en normaal gesproken red ik me uitstekend en komen collega's vaak bij MIJ als ze ergens niet uitkomen.

Hosselen

Eerder heb ik wel eens wat geschreven over hosselen en ik vraag me serieus af of ik daar gelukkiger van wordt. Het liefst heb ik het beste van beide werelden: ik zou graag 40-60% werken bij een school (in loondienst) zodat ik een basisinkomen genereer en pensioen opbouw. Ook heb ik dan een groep collega's waar ook gezellige momenten mee beleef etc.

Even tussendoor: ik héb nu zo'n baan en hoe zie ik dat voor de nabije en langere toekomst? Ik ben natuurlijk nog maar nét begonnen en het lijkt me verstandig geen overhaaste beslissingen te nemen. Ook is het slim om te zien hoe ik er voorsta over 9 weken als ik het hele hypnotherapie programma afgerond heb. In de tussentijd spreek ik de psycholoog dus haar visie over zaken neem ik ook graag mee. Dus, tot eind november blijf ik lekker doorgaan, zonder me druk te maken over van alles. De leerlingen zijn vriendelijk, de collega's behulpzaam dus ik wil het ook een kans geven. Zou het écht niet gaan en zie ik een buitenkans voorbij komen kan ik tot 1 feb 2023 weg met slechts 1 maand opzegtermijn. (Daarna is het 2 maanden en vanaf 1 aug 2023 3 maanden.)

Daarnaast heb ik nog mijn taak(je) bij het CvTE en een bijlesleerling die ik help.

Verdere opties voor aanvullende taken dit jaar: 

 • invalwerk bij een andere school
  • in loondienst (Betalen ze mijn "dure" schaal?)
  • als ZZP-er (Doen ze meestal niet.)
  • via een detacheringsbureau (bureau maandag?)
 • meer bijlesleerlingen (zwart)
 • bijles als ZZP-er: ook examentraining
 • airBnB weer operationeel maken (heb er nog niet zo'n zin in, maar dat kan weer komen)
 • andere kleine klusjes?

Toch dat boek nog maar eens lezen haha.
Doorbreken met een bandje zou ik ook niet erg vinden :-) Vanavond voor het eerst weer eens repeteren, zin in! Fijne dag!

3 opmerkingen:

 1. Ik herken je verhaal over je eerste indruk/ervaring op een nieuwe school. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik ALTIJD op dag een wist of het een blijvertje was of niet. Mijn tweede baan, bij een vmbo, was al bij het sollicitatiegesprek ontzettend leuk en bleef ik na afloop plakken in de personeelsruimte voor een glaasje en een sigaret (ja ja , lang geleden!) want het was vrijdagmiddag. Heb ik 8 jaar gewerkt en nog leuke vriendschappen aan over gehouden. Toen volgde 3 banen die echt niet leuk waren en nu gelukkig al weer 12.5 jaar (60 euro cadeau!!) met plezier waar ik nu zit, en ook dat wist ik bij het eerste gesprek al. Dus houd er rekening mee dat je onderbuikgevoel een goede graadmeter is en dat je waarschijnlijk geen lange loopbaan zal hebben daar. Genoeg opties over toch?! Ben benieuwd naar je vervolg en succes met je therapie, zal je zeker helpen. Enne.... het is maar werk he? Geniet vooral van alles wat je daardoor kan doen! Groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Superfijne feedback Niek! Met een sigaretje ja? :-)
   Bij mij is het ongeveer hetzelfde, laat ik het zo zeggen: de eerste 1 a 2 jaar heb ik bij mijn vorige 3 werkgevers (4, 11 en 3 jaar gewerkt) waren soms pittig en soms alleen een klein beetje wennen. Pas later signaleer ik zaken die (in mijn ogen) anders/beter kunnen. Het is dan een kwestie van een goede balans vinden en "choose your battles". Dat is een belangrijk puntje voor mezelf om aan te werken. Maar de weerstand die ik nu voel heb ik zelden bij een werkgever ervaren en ZEKER niet in de eerste maand. Dus dan komt de vraag: hoe lang kan en wil ik dit volhouden? Als het zo blijft als het is dan maximaal 1 schooljaar maar zelfs dat lijkt erg lang.
   Wat een gedoe zeg, net nu ik een beetje "Zen" begin te worden hebben ze bij deze werkgever de boel zo geregeld dat ik er doodongelukkig van wordt. Nou ja, ik wil er ook niet al te dramatisch over doen. Ik sprak gisteren een vriendin die net in scheiding ligt en wiens vader terminaal is. Ze was er trouwens erg positief onder.
   Nou, ik ga nog even op meesterbaan kijken.
   Het is maar werk inderdaad en het is voor het eerst in 21 jaar dat het ook echt als werk voelt. Dat is dus geen positief teken.
   Groeten!, Mark

   Verwijderen
 2. Ik zeg: wegwezen en wel zo snel mogelijk!! Niek

  BeantwoordenVerwijderen