zaterdag 17 oktober 2015

Meevaller

Nee, geen gigantische loonsverhoging (daarover morgen meer) maar geld terug op energiekosten.

We wonen nu precies een jaar in dit huis en, zoals gebruikelijk, word je de eerste 12 maanden aangeslagen naar het verbruik van de vorige bewoner(s).

Aangezien de vorige bewoners een gezin met 3 kinderen waren en wij met z'n tweetjes zijn had ik
a) gehoopt een een meevaller en b) de maandbedragen voor gas en elektra al wat naar beneden bijgesteld.

Eerlijk gezegd heb ik nooit een huishoudboekje bijgehouden waarin ook het energieverbruik werd bijgehouden maar hier wil ik toch wat verandering in brengen.

Op internet zijn wel wat bronnen te vinden wat als gemiddeld jaarverbruik wordt gezien (o.a. Nibud).
Toch ben ik ook benieuwd naar ervaringen van u als lezer: wilt u uw verbruik delen? Laat dan een reactie op dit bericht achter.

Dit hebben we (tweepersoons huishouden / 2 onder 1 kap) de afgelopen 12 maanden verbruikt:

     water:    90 m3 (auto wassen en tuin sproeien doen we met grondwater)
     gas:       2300 m3 (we koken op gas, warm water en CV via 1 ketel)
     elektra: 2700 kWh (nog geen zonnepanelen)

Het waterverbruik lijkt me gemiddeld en het stroomgebruik lijkt me keurig.
Het gasverbruik daarentegen vind ik behoorlijk aan de hoge kant. Ik vermoed dat de automatische thermostaat hier voornamelijk schuld aan is en wellicht kunnen er aan aantal tochtstrips wel dicht in de koudere maanden?


Ik ga eens kijken of ik een handmatige en eenvoudige thermostaat kan plaatsen, of laten plaatsen. Gewoon even tegen de trend ingaan van steeds slimmere thermostaten. Overigens is een veelgehoorde opmerking: " 's nachts zet ik de thermostaat niet te laag zodat de CV ketel 's overdag niet te veel moeite heeft om op te warmen."


Ik vraag u even na te denken of deze stelling opgaat als het buiten -10°C is terwijl u een raam wijd open heeft gezet? U zult begrijpen dat de CV ketel minder hard hoeft te werken om de temperatuur op 15°C te houden dan op 16°C.
Het andere uiterste: Bij een perfect geïsoleerd huis waarbij 0% warmte verloren gaat (een onmogelijkheid) zou je maar één maal hoeven te verwarmen omdat de warmte nooit verloren gaat.

Mijn punt is: als deze stelling al waar is, en ik wil zeker nog eens wat voorbeelden narekenen, zou dit hoogstwaarschijnlijk alleen gelden voor huizen die zeer goed geïsoleerd zijn.

Twee opmerkingen nog: Als het 's nachts net koud genoeg wordt om een CV, waarvan de thermostaat op 16°C is ingesteld, aan te laten slaan zal een CV die op een lager ingestelde temperatuur NIET aanslaan en wordt er dus energie bespaard.

Tweede opmerking: de mate van energieverlies wordt o.a. bepaald door het temperatuurverschil met de omgeving: Q = m*c*⌂T. Een warmer gestookt huis verliest dus altijd meer warmte dan een koeler huis. (Dit is overigens ook één van de redenen dat heet water sneller bevriest dan koud water.)









5 opmerkingen:

  1. Ik wil je mijn getallen wel geven maar ben niet zo te vergelijken. Wij wonen vrijstaand maar onze garage zit vast aan een andere garage. Gas 1100m3 (met zonnecollector), water 115 kub en elektriciteit 4000 kwh. Wij koken inductie.
    Gezin met 4 personen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. OK, toch bedankt! Wel is duidelijk dat jullie gasverbuik heel keurig is door het gebruik van een zonnecollector en niet koken op gas.

      Verwijderen
  2. Water 55 kuub
    Gas 1250
    Stroom 1800 laag en 1200 hoog.
    Wij zijn met 2 volwassenen en 2 nog kleine kindjes en wonen in een 2 onder 1 kap.
    Wij koken trouwens electrisch.
    Verwarming staat hier dag en nacht op 19 graden. Als we deze lager zetten duurt t uren voordat t warmer wordt in huis. We hebben vloer verwarming over de gehele begane grond. Huis is matig geïsoleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vrij weinig water verbruikt (vergeleken met ons). We houden wel van lang douchen dus wellicht is dat het.
      Qua elektriciteit hebben jullie dus piek en dal tarieven: dat kan voordeliger zijn maar hoeft zeker niet. Dit is van je verbruik afhankelijk. Bij mijn huidige energieleverancier is een rekentooltje beschikbaar: https://www.unitedconsumers.com/energie/calculator/piekdal/index.asp waar je kunt berekenen of het voordeliger is of niet.

      Verwijderen
  3. Wij hebben ook zo'n veel te slimme thermostaat (naar mijn zin dan, hij is allesbehalve slim, maar je kunt er vaste tijden op instellen) en ik verlang erg terug naar de draaiknop die we in onze vorige woning hadden. Maar we hebben de oplossing gevonden: de vakantiestand:-). Nu kunnen we de temperatuur weer handmatig bijstellen. En s nachts gaat ie op 12 graden, warm zat.

    BeantwoordenVerwijderen