maandag 11 juli 2016

Alleenstaande starters

De woningmarkt voor alleenstaande starters is te krap en leidt tot problemen. Dat stelt De Hypotheker op basis van eigen onderzoek naar de marktsituatie. Er is sprake van een groeiend aantal alleenstaande starters, terwijl er steeds minder geschikte woningen beschikbaar zijn.

Bovendien hebben zij meer moeite om een hypotheek af te sluiten. Het is nog mogelijk om maximaal 102% van de waarde van een woning te financieren met een hypotheek. Dat betekent dat starters zo’n €25.000 eigen geld dienen te investeren wanneer zij een eigen woning willen kopen. Dat is een bedrag dat een groot deel (nog) niet op kan brengen. De lage spaarrente helpt uiteraard ook niet mee.

Zij zijn dus gedwongen om te blijven huren. Maar de alleenstaande starters verdienen vaak al teveel voor de sociale huur, waardoor ze gedwongen zijn om een hoge huurprijs te betalen in de vrije sector. De prijs van woningen in met name steden als Amsterdam en Utrecht loopt snel op, waardoor er nog minder betaalbare woningen beschikbaar zijn. Wat dat betreft lijkt het erop dat het voor de alleenstaande starters alleen maar moeilijker wordt om een geschikte woning te bemachtigen.

Daar komt nog bij dat de stijging van de huizenprijzen in 2016 wellicht nog verder op zal lopen.  De stijging voor volgend jaar zal nog mogelijk groter zijn. Dat is het gevolg van het relatief kleine aantal huizen dat wordt bijgebouwd in combinatie met het effect van een zeer lage hypotheekrente.

Dat betekent dat de stijging de sterkste zal kunnen worden sinds 2002, de stijging zou dus zelfs sneller verlopen dan voor de crisis. Wat dat betreft ziet het er voor alleenstaande starters niet goed uit, zij zullen meer moeite krijgen om een eigen woning te bemachtigen.


3 opmerkingen:

 1. Het is een vicieuze cirkel he: duur huren, waardoor je minder kan sparen en waardoor de kans op een koophuis weer kleiner wordt. Ik vind het goed dat mensen bewust gemaakt worden van de kosten van lenen, maar voor deze groep zouden wel meer regelingen moeten bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan de andere kant de groep die te veel verdient voor sociale huur verdient ook bovenmodaal. En de groep starters wordt tegenwoordig tot 35 jaar gevonden. Dan heb je er meestal al 10 werkzame jaren opzitten. Als je dan geen €25.000 bij elkaar kunt sparen (200 per maand ongeveer) doe je iets echt niet goed.
  Het gaat om keuzes maken. Wil je kopen zul je er tijdelijk iets voor moeten laten. En als je dat niet wilt, dan moet je maar blijven huren....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En zo hebben jullie helder 2 kanten van het verhaal belicht. Wat natuurlijk wel zo is dat de 102% over 2 jaar nog maar 100% zal zijn. Er moet dan dus nog meer gespaard worden. En, als de huren hoog zijn kun je tot je 35e ook weer niet al te veel sparen, alhoewel ik het met je eens ben dat €200,- per maand wel zou moeten lukken. Maar ook is er vrijwel altijd nog een studieschuld die afbetaald moet worden...

  BeantwoordenVerwijderen