zaterdag 9 juli 2016

Vakantie! / Hypotheekrente

Na weer een pittig (school-)jaar is het tijd om mijn overuren op te nemen. De komende dagen gebruik ik nog om 1 of 2 dingetjes voor komend schooljaar te doen / te maken maar verder is het de bedoeling een aantal weken  niet veel te plannen.

Ik ga nog een weekje kamperen, een dagje zwarte cross etc. maar verder grotendeels een vakantie "rund um Hause", de Canarische weilanden of "Balkonia" zo u wilt.

Om wat geld (uit) te sparen en zo blijft er lekker veel tijd over om te ontspannen en wat dingetjes te plannen omtrent de reis naar NZ in december en ons trouwen in 2017.


Misschien nog wat klussen in de tuin? Wat vertimmeren aan de schuur?
Ideeën genoeg en het mooie is dat het niet erg is als niet alles gedaan wordt. De vakantie is immers om te ontspannen.

=====================================================

Op deze site is regelmatig nieuwe informatie te vinden over de bewegingen op de hypotheekmarkt.
Ook wordt er maandelijks een rentevoorspelling gedaan:

"Hypotheekrente verwachting 2016

Het lukt de Europese Centrale Bank maar niet om de inflatie-doelstelling van bijna 2% te halen. De ECB heeft daarom op 10 maart de belangrijkste beleidsrente verlaagd en het opkoopprogramma geïntensiveerd en uitgebreid tot begin 2017. Op dit moment wil de centrale bank het effect van deze maatregelen afwachten en houden ze de beleidsrentes voorlopig gelijk (rentebesluit 2 juni).

Op 23 juni stemden de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie. Een aanstaande Brexit zorgt meer onzekerheid, ook bij beleggers. Zij kiezen voor veilige beleggingen, zoals staatsleningen. Door deze toegenomen vraag daalt de rente op de kapitaalmarkt.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maanden op het huidige lage niveau blijft en mogelijk licht verder daalt."

Als ik ook de lange termijn verwachtingen lees concludeer ik dat als er weer een stijging van rentes zal zijn dat dit eerst de kapitaalrente zal zijn, gevolgd door hypotheekrente met langere looptijd (20 jr.) Ook wordt gesteld dat de hypotheekmarkt langzaam verandert. De traditionele banken krijgen te maken met strengere kapitaaleisen. Per verstrekte hypotheek moeten ze meer kapitaal aanhouden. Ondertussen is het voor nieuwe geldverstrekkers makkelijker geworden om hypotheken te verstrekken in Nederland. Met name institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, zijn geïnteresseerd in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Meer aanbieders zorgen voor meer concurrentie op de hypotheekmarkt en dat werkt natuurlijk drukkend op de hypotheekrente. Daarnaast zien we een duidelijke tweedeling ontstaan tussen hypotheken met minder of meer risico. Hypotheken met een lage hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde, ofwel loan to value (LTV), zullen relatief goedkoper worden. Hypotheken met een hoge LTV zullen relatief duurder worden. Ook aflossen wordt beloond met een lagere hypotheekrente. Dat is precies waar ik zelf mee bezig ben maar de laatste weken heb ik niets meer vernomen van mijn tussenpersoon over de lagere rente waar ik denk recht op te hebben.

De concurrentie tussen geldverstrekkers wordt nog eens aangewakkerd omdat het makkelijker is geworden om de hypotheekrente te verlagen. Oversluiten en rentemiddeling winnen aan populariteit.

"Makkelijker" is natuurlijke een relatieve term...

==========================================================

Voorspelling voor de kwalificatie voor de Grand Prix van Engeland:

pole position: Hamilton
2e: Max Verstappen (!)Fijne vakantie!
2 opmerkingen: