dinsdag 19 juli 2016

De rollen omgedraaid - vervolg

De hypotheekrente lang vastzetten wordt steeds goedkoper. Inmiddels is zelfs het niveau bereikt dat consumenten goedkoper 10 jaar kunnen vastzetten, dan dat ze de rente variabel houden. Normaal gesproken betalen consumenten een hogere rente voor zekerheid op de lange termijn. Nu dus na lange tijd niet meer.

Voor 10 jaar vast (de meest gekozen rentevaste periode) met NHG betalen consumenten gemiddeld nog 1,94%. De gemiddeld aangeboden variabele rente is op dit moment 1,97%, blijkt uit cijfers van adviesketen De Hypotheekshop. Vijf jaar vast is al sinds begin 2015 goedkoper en kost nu gemiddeld 1,74%.

De laatste jaren dalen rentes voor hypotheken hard. Door uitblijvende economische groei en stimuleringsmaatregelen van de ECB zakken vooral de rentepercentages voor de lange termijn hard.
Sinds de Brexit-stemming kelderden marktrentes voor 10-jarige leningen hard, zo is de rente op de Nederlandse staatsobligatie voor 10 jaar inmiddels negatief. De Duitse, toonaangevende 10-jaars Bund, was al langer negatief. Dit zijn producten waarmee banken hun hypotheken financieren.

Verwacht wordt dat marktrentes mede door de Brexit nog wel even laag blijven en wellicht verder dalen. Daarom lijkt het erop dat consumenten met 10 jaar zekerheid van de hypotheekrente misschien wel duurder uit kunnen zijn dan met een variabel tarief. Aanbieders van hypotheken nemen met een lager 10-jaarstarief een voorschot op een lang lage constant blijvende rente.

Huiseigenaren met een variabele hypotheek zagen hun rente sinds begin 2012 bijna halveren en daarmee maandelijks hun rentelast krimpen. Consumenten die hun rente toen hebben vastgezet betalen sindsdien ongeveer 5% rente, een pijnlijk tarief gezien de huidige spotprijzen.
In 2008 was er in de periode voorafgaand aan het losbarsten van de kredietcrisis trouwens ook kort sprake van een hogere variabele rente dan de tarieven voor 5 en 10 jaar vast.

Huizenkoper legt lage rente voor 30 jaar vast


De ’rentevoorkeur’ van de Nederlandse consument is dankzij de steeds verder dalende tarieven radicaal gewijzigd. Sloten de meeste huizenkopers in 2011 nog een tienjaarshypotheek af, een half decennium later heeft een lening voor 20 jaar de voorkeur, nu begint 30 jaar aan een opmars.
De hypotheek met een looptijd van 30 jaar is de laatste weken opgeklommen naar de 3e plaats qua marktaandeel, meldt Hypotheekshop. De rente die op dertigjaarshypotheek is bij sommige aanbieders al 2,7% (met NHG).

bron: DFT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten