vrijdag 5 augustus 2016

Tussen wal en schip


Voordat ik er weer een paar dagen tussenuit ga een bericht over starters.

Een groot deel van de starters valt tussen wal en schip op de woningmarkt. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar niet voldoende om een koopwoning te bemachtigen. De andere opties zijn thuis blijven wonen of huren in de vrije sector. Huurprijzen van rond en boven €1000 per maand zijn eerder regel dan uitzondering, waardoor deze groep hoge woonlasten heeft.

Het aantal ZZP-ers stijgt en wanneer de onderneming goed draait en de inkomsten zijn gestegen dan nog lukt het niet meteen om een huis te kopen. De bank kijkt namelijk naar de gemiddelde inkomsten van de afgelopen 3 jaar.

Aan de andere kant verdienen ze op dit moment teveel om nog voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Daarvoor kijkt men immers naar het inkomen op dit moment, niet naar het inkomen over de afgelopen 3 jaren zoals dat bij een hypotheekaanvraag het geval is.

Dit heeft tot gevolg dat starters in veel gevallen verplicht zijn te huren binnen de vrije sector. Zelf geven velen van hen aan daar ‘geld weg te gooien’. Ze betalen meer dan €1.000 per maand om een woning te kunnen huren, terwijl de maandlasten voor een vergelijkbare koopwoning bijvoorbeeld zo’n €600 tot €700 waren geweest. Zodra zij de mogelijkheid hebben om te gaan kopen zullen ze dat willen doen. De hoge huren maken het echter lastig om snel te sparen, waardoor ze zichzelf in de weg zitten met betrekking tot de aanschaf van een eigen woning.

2 opmerkingen:

  1. Vreemd is dat inderdaad, dat er bij een hypotheek wordt gekeken naar de laatste 3 jaar, en bij huur naar het inkomen van nu. Tegelijkertijd vind ik het ook niet verstandig als er niet naar het inkomen van de afgelopen jaren wordt gekeken bij een hypotheek. Je kunt niet op beloften zoveel geld lenen per slot van rekening. Lastig dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, als je het over ZZP-ers hebt, dat bedoel je neem ik aan?

    BeantwoordenVerwijderen