zondag 11 december 2016

Crowdfunding 12x

Mijn 12 crowdfund projecten zijn allen gestart tussen juni en oktober 2015 en hebben allen, zonder uitzondering, maandelijks keurig op tijd terugbetaald. 9 projecten hebben een looptijd van 5 jaar, 3 projecten lopen 4 jaar.

In totaal heb ik €3200,- ingelegd en d.d. 11 december 2016 (vandaag) heb ik reeds €1110,68 terug ontvangen wat overeenkomt met 34,7%. Het gemiddelde jaarrendement is 7,7% (!) wat zo ongeveer 7x (ZEVEN) keer zo hoog is als de hoogste 10-jaars depositorente. (1,1-1,2%) De looptijd van de crowdfund projecten is ook nog eens de helft zo lang, dus je kunt weer eerder bij je geld.

Vanaf juli 2019 is elke euro die binnenkomt winst.

Wat ik leuk vind aan crowdfunden, oftewel:

de VOORDELEN

1) Leuk om projecten naar keuze te kunnen steunen:
zakelijk of particulier, weinig of iets meer risico, keuze voor bijv.: groene energie, kleine ondernemers etc.
 
2) alles zelf in de hand te kunnen houden,
3) niet afhankelijk te zijn van banken of andere financiƫle instanties
4) sterker nog, ik vervul een deel van de rol van een bank door geld uit te lenen!
5) het is makkelijk en overzichtelijk (in ieder geval op: https://www.geldvoorelkaar.nl)
6) het rendement is hoger dan (deposito-)sparen
7) het risico is (veel) lager dan beleggen
8) de rente+aflossing wordt maandelijks overgemaakt

de NADELEN

1) Je kunt een paar jaar niet bij (al) je geld

Doe jij ook aan crowdfunding? En waarom (niet)?

4 opmerkingen:

 1. In dezelfde tijd als jij enige crowdfunding gestart.De meeste bij /geld voor elkaar ( 9) en 2 bij een andere crowd funder. Totaal al 2 failliet ( nu al) en 1 eigenlijk ook maar wordt door een ander bedrijf van dezelfde persoon betaald.Ik investeer niet meer ( heb op totaal basis al verlies als de anderen wel hun afspraken nakomen). Denk dat beleggen veiliger is. Je moet het altijd verkopen bij winst en er zijn winst en verlies jaren maar je bent niet het totale bedrag kwijt wat ik nu wel ben met crowdfunding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vervelend dat dit bij jou gebeurt is. Als dit me was overkomen zou ik er waarschijnlijk ook mee gestopt zijn.
   Vooralsnog blijf ik er vanuit dat crowdfunding veiliger is dan beleggen totdat ik een gedegen onderzoek laat zien dat het niet zo is. Het blijft verstandig om kleine bedragen in te leggen, dat ben ik met je eens.

   Verwijderen
 2. Spreiden of de diverse platforms is het devies en spreiden over vele projecten. Niet te greedy worden, met andere woorden, niet bang zijn om een project te missen, er komen altijd volgende en wellicht betere.
  Let goed op de zekerheden in de pitch, en probeer het verhaal goed te snappen. Voor info feedback en opmerkingen zie ook Fokforum WGR platform. Hier worden pitches besproken en kun je je een beter oordeel vormen, vanuit de diverse invalshoeken van de forum leden.

  BeantwoordenVerwijderen