zondag 4 december 2016

Hypotheek: stand van zaken

Aan de rechterkant van het beeld is het maandelijkse dalende verloop van de hypotheeksom altijd te volgen maar het leek me leuk eens wat zaken/getallen op een rijtje te zetten:

Hypotheeksom


Op 16-10-2014 was de hypotheeksom €190.000,- en, zoals te zien zal deze (eind december) gedaald zijn naar €166.205,34. Dit betekend dat we in ca. 25 maanden tijd ca. €23.800,- hebben afgelost op de hypotheek. Dat komt neer op ca. €950 per maand. Aangezien we de helft van die 25 maanden ook nog druk doende waren de restschuld af te lossen zou je kunnen verwachten dat dit maandbedrag wel wat omhoog kan. Daarentegen hebben we in 2017 een aantal grote uitgaven gepland maar dan nog lijkt €12.000,- aflossen (€1000 p/mnd) haalbaar.

In procenten hebben we dus al 12,5% afgelost, mede dankzij een som eigen geld eind 2014.
Da's dus 1/8e deel en, simpel geredeneerd, zouden we het overige 7/8e deel dan in 7 jaar af moeten kunnen lossen? Nou ja, eerst maar eens een spaarsommetje opbouwen en dan zien we het wel.

Maandlasten


De (bruto) maandlasten zijn gedaald van €890 naar €812,- en ik kan eigenlijk niet wachten tot we de barrière van €800,- doorbreken. Ik zal gedisciplineerd zijn en sparen heeft nu prioriteit. Wel fijn om toch elke maand beperkt extra af te lossen door de maandelijkse automatische overboeking van €100,-. Wat mij trouwens ontzettend motiveert om extra af te lossen is dat we maandelijks nog steeds meer dan €300,- naar de bank moeten brengen! Deze maand betalen we €312,76 aan rente.

Dit is gezien onze bescheiden hypotheeksom en dito rente niet eens erg veel vergeleken met een boel andere huizen-"bezitters". Ik begrijp werkelijk niet dat er mensen zijn die dit wel best (lijken te) vinden en, ondanks dat ze het zouden kunnen, niet extra aflossen.

Medio 2017 hopen we qua rente door de grens van €300 te duiken!


6 opmerkingen:

 1. Ja klopt, veel mensen zien daar geen enkel probleem in. Zonde geld vind ik het. Jullie zijn al goed onderweg zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal mee eens. Wij zijn momenteel ook bezig met flink aflossen, mede dankzij de bank die toestemming gaf om met een vrij laag boetebedrag onze spaarpolissen open te breken. Dit jaar en volgend jaar lossen wij een 130.000 euro af. Blijft er nog een 35% over van de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, grote stappen snel thuis! Nog ca. 1/3e deel over slechts. Dat moet een goed gevoel geven!

   Verwijderen
 3. Goed bezig!! En ik snap ook niet echt dat je het niet doet als je het kunt. Het scheelt je zoveel geld (en toen in mijn geval: kopzorgen)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is zeker zo. Helemaal als straks het bruto maandbedrag gelijk komt (en daalt onder) het laatste betaalde nette huurbedrag. Misschien dat het lukt eind 2017...

   Verwijderen