zondag 1 oktober 2017

Een nieuw begin: tweevoudige Grand Prix winnaars

De maand oktober is begonnen en voor Max Verstappen lijkt een nieuwe succesvollere periode aangebroken.
Vandaag won hij met overmacht zijn 2e Grand Prix en daarmee zijn negende podiumplaats!
(Evenveel overwinningen als Bottas van Mercedes.)

Andere tweevoudige Grand Prix winnaars uit de historie zijn:

De talentvolle Elio de Angelis die door Senna bij team Lotus als "te sterke teamgenoot"werd gezien en helaas in 1986 verongelukte tijdens een training waarbij te weinig veiligheidsmaatregelen waren. In totaal stond de Angelis 9 keer op het podium, even vaak als Max tot nu toe.

Patrick Depailler die in 1980 verongelukte, tijdens testritten in Duitsland.

Peter Revson die ook deelnaam aan de Indy-500, ook verongelukt tijdens testritten, in 1974.

De Zwitser Jo Siffert (Seppi) die na het rijden van 100 Grand Prix verongelukte in de niet officiële race op Brands Hatch in 1971.

Pedro Rodriguez overleed tijdens een race in een andere klasse. Zijn jongere broer (Ricardo) was eveneens F-1 coureur en stierf ook in het harnas...

De Duitser Wolfgang von Tripps die in 1961 goede kans had op het wereldkampioenschap kwam om het leven tijdens de Grand Prix van Italië na een aanrijding met de, toen nog, rookie Jim Clark. Bij het ongeluk kwamen ook 15 toeschouwers om.
Zou hij als 3e gefinished zijn was hij kampioen geweest. Zijn terneergeslagen teamgenoot won de titel.

José Froilán Gonzalez won eveneens slechts 2 Grands Prix maar één ervan (de GP van GBr in 1951) was de allereerste Ferrari overwinning in de formule-1. Hij won in 1954 de 24 uur van Le Mans samen met Maurice Trintignant die zo nog aan bod komt. Hij bereikte wel de pensioengerechtigde leeftijd en op de 60e verjaardag van de eerste Ferrari overwinning (10 juli 2011) werd hij door de FIA en Ferrari geëerd tijdens het GP weekend in Silverstone. Gonzalez overleed op ruim 90 jarige leeftijd in zijn geboorteland Argentinië.

De eerder genoemde Fransman Maurice Trintignant is bekend als de laatste van de startgrid van de eerste Grand Prix (in 1950) die uiteindelijk in 2005 op 87-jarige leeftijd overleed.
Trintignant was de enige die vanaf het dubuutjaar van de formule-1 t/m 1964 Grands Prix reed, waarvan hij er dus 2 won, beide in Monaco.

Eh...niet zulk beste statistieken voor tweevoudige Grand Prix winnaars alhoewel er ook nog een paar waren die ik niet noemde omdat ze minder bekend zijn.

Des te meer reden om uit te kijken naar de 3e Grand Prix overwinning van Max!

4 opmerkingen:

 1. Ik rekende al op een blog over Max'overwinning. Leuk dat je echt wat nieuws vertelt ten opzichte van de euforische (niets op tegen) nieuwsberichten. Ik ben dol op statistieken en wat er allemaal mee kan. Het is duidelijk dat Max ervoor moet zorgen dat hij niet in deze groep blijft hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Dank je wel voor de complimenten. Ik ben ook euforisch maar probeer me wat in te houden ;-). En Max is alweer gepromoveerd en niet blijven hangen!

   Verwijderen
 2. Weer voer voor een blog, hij heeft zijn 3e gewonnen :-) gr ilona

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, en die staat er ook al op sinds eergisteren. :-)

   Verwijderen