dinsdag 1 mei 2018

Wat verdien ik?

Wat je VERDIENT is niet perse hetzelfde als dat je KRIJGT.

Een vraag van een lezer deed me even op onderzoek gaan naar docentensalarissen t.o.v. de marktsector.

In november 2017 werd een rapport gepubliceerd dat de salarissen binnen het onderwijs en in de marktsector vergeleek. Hier het volledige rapport.

Ik licht de relevante conclusies er even uit:

Resultaten


"Het loon van leraren in het voortgezet onderwijs was in 2016 gemiddeld € 31 bruto per uur. Dat is ongeveer 1 procent lager dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector." 

Oke, dat lijkt ernstig mee te vallen.

"In de jaren vóór 2016 was het loonverschil van leraren in het voortgezet onderwijs ten opzichte van de marktsector groter." 

Prima, de verschillen waren dus groter maar het gat is bijna gedicht.

"Het gemiddelde bruto uurloon van schoolleiders in het voortgezet onderwijs was in 2016
hoger dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector." 

Dit vind ik tekenend: hoe verder van de werkvloer, hoe hoger het salaris. Maar misschien denk ik nu te links. Maar goed, laten we kijken of het specifieker wordt.

"Nadere analyses laten zien dat het loonverschil ten opzichte van de marktsector verschilt voor afzonderlijke groepen leraren. Er zijn groepen leraren die een hoger loon hebben dan vergelijkbare werknemers in de marktsector, maar ook groepen leraren die juist een lager loon hebben dan de met hen vergelijkbare werknemers in de marktsector, afhankelijk van achtergrondkenmerken als opleidingsniveau, leeftijd en geslacht."

Dat lag al voor de hand. Oke, kom maar op.

"Eerstegraadsleraren in het voortgezet onderwijs hebben een groter beloningsverschil ten opzichte van de marktsector dan leraren met een tweedegraads lesbevoegdheid. In 2016 was het gemiddelde bruto uurloon van leraren met een eerstegraads bevoegdheid in het voortgezet ongeveer 4 procent lager dan dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector." 

Kijk, 4% is toch significant minder knaken per maand.

"Onder eerstegraadsleraren in het voortgezet onderwijs was het loonverschil ten opzichte van de  marktsector in 2016 het grootst voor leraren in bètavakken (ongeveer 9 procent) en het kleinst voor leraren Nederlands en overige talen (exclusief Engels, ongeveer 5 procent)."

BINGO! Ik geef scheikunde en natuur-scheikunde (en eerder ook anw, NLT, wiskunde en rekenen) en gemiddeld lopen ik en mijn collega's dus maandelijks 9% salaris "mis". Dit geldt dan vooral voor ervaren eerstegraders die les geven in bètavakken. Beginnende docenten hebben het, verhoudingsgewijs, beter.



In combinatie met stijgende werkdruk dus genoeg reden voor actie. #VOonderdruk

De eerste acties zijn al aangekondigd maar staken (b)lijkt vaak het meest effectief.
En dan een keer in de examenperiode, voor maximaal effect. :-)



4 opmerkingen:

  1. Klagen is menselijk en ook typisch Nederlands natuurlijk. Maar als ik naar deze website kijk, dan lijkt het een prima salaris te zijn voor een gemiddeld VO docent. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-verdien-ik-als-leraar-in-het-voortgezet-onderwijs

    Of mis ik iets?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :-) Het startsalaris is niet verkeerd en eindniveau schaal LD is ook niet gek. Helaas zitten veel (eerstegraads) docenten nog niet in die schaal. Ik ook (nog) niet.

      Verwijderen
  2. Leraren in het middelbaar onderwij moeten niet klagen. Ze krijgen namelijk 10% tot 15% meer betaald dan leerkrachten in het basisonderwijs, zonder verklaarare reden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ten eerste, graag kom ik voor de rechten van mijzelf en mijn collega's op. Of ze nu in het basis- of voortgezet onderwijs werken.
      Dus ik "moet" helemaal niets.

      Uit het feit dat mijn collega's in het basisonderwijs NOG minder betaald krijgen concludeer jij dat VO docenten het dus goed hebben. Dat is natuurlijk onzin. Die krijgen te weinig betaald en BO collega's krijgen VEEL te weinig betaald.

      Ten tweede: ik sta er helemaal achter dat collega's in het BO minimaal volgens schaal LB betaald krijgen en dat schaal LA afgeschaft wordt. Ik ben solidair met mijn collega's.

      Ten derde: Het lijkt me dus contraproductief als BO en VO docenten elkaar in de haren gaan vliegen.

      Wel een korte reactie op "Zonder verklaarbare reden", wanneer een docent universitair/master opgeleid is mag daar best een verschil zijn met een docent die een HBO/bacherlor heeft gedaan. Ongeacht of deze in het PO of VO werkt (of MBO/HBO/universiteit).

      Verwijderen