vrijdag 11 januari 2019

FO for all?

Adine van "Lekker leven met minder" schrijft vandaag op haar blog weer eens een leuk artikel over financiële vrijheid. Ze sluit af met de vraag: "Hoe zie jij dit; denk jij dat iedereen financieel onafhankelijk (FO) kan worden?"

Ik denk zelf van niet, maar dat iedereen op zijn minst wel stappen in die richting kan zetten.

Voor wat betreft de 10 stappen die Adine noemt, deze belicht ik even vanuit mijn gezichtspunt.

1. Visualiseer eerst, plan daarna

Ik heb allerlei dromen maar niet perse zoveel concrete doelen. Ik wil vooral vrijheid om te doen wat ik wil: minder hoeven te werken en te kunnen reizen. Aan diverse materiële zaken hecht ik niet zoveel.

2. Budgetteren

Onder budgetteren valt volgens mij vooral: "jezelf eerst betalen". Dat doe ik. Momenteel gaat er maandelijks €900 naar extra aflossing en €200 naar de spaarrekening.
Verder budgetteren doe ik momenteel niet omdat ik al vrij zuinig leef (denk ik) en wat er verder overblijft gaat ook naar de spaarrekening.

3. Minder uitgeven van je verdient

Da's nogal een open deur natuurlijk. De enige schuld die ik heb is de hypotheek waar ik dus druk doende mee ben om vanaf te komen. De genoemde vuistregel van tussen de 10 en 15 % van je bruto inkomen apart zetten overtref ik dus ruimschoots.

4. Slimmere vangnetten

De buffer die ik momenteel heb is nog niet helemaal van de gewenste grootte maar dat is een kwestie van een paar maanden verwacht ik. Onverwachte uitgaven zouden niet tot grote problemen leiden.

Deze week is voor heel 2019 mijn ziektekostenbedrag afgeschreven. Op drie manieren krijg ik korting:
* door collectiviteit via werkgever
* door jaarlijkse betaling (i.p.v. maandelijks)
* door maximaal eigen risico.

Al eens voorgerekend: na 25 maanden zonder grote ziektekosten speel je quitte en daarna maak je winst. Ik doe dit al jaren dus ik zit in de plus. Wat betaalde ik dan: €1084,80 wat neerkomt op €90,40 per maand. Ik heb een apart spaarpotje met daarin precies het (maximale) eigen risico van €885.
Ik ben overigens niet zo van de aparte spaarpotjes, dit is de enige uitzondering.

Overige verzekeringen zijn gebundeld en bekijk ik bij tijd en wijle wel eens. De autoverzekering heb ik in november 2018 afgewaardeerd van all-risk naar gedeeltelijk casco.

5. Los schulden af

Dat is dus alleen de hypotheek en het geeft mij een prettig gevoel om maandelijks mijn lasten te zien dalen.

6. Heroverweeg je carrière

Ik heb een regelmatig inkomen en het is werk dat ik fantastisch vind!
Mijn maximale potentie zou wellicht beter benut kunnen worden. De beloning kan ook beter en ik ben niet bang voor verandering. Ik ben al een tijd om me heen aan het kijken. Ook naar kleinere tijdelijke klussen om erbij te doen. Overigens ga ik op 15 maart staken voor lagere werkdruk en een beter salaris.

7. Minimaliseer

Volgens mij doe ik dit wel. Ik rijd bijvoorbeeld nog steeds in een hatchback en dat bevalt me uitstekend. Mijn huidige karretje is de eerste auto die ik ooit nieuw kocht, de huidige woning de eerste koopwoning die ik ooit kocht. Uiteraard is kopen de laatste jaren veel goedkoper geworden dan huren.
Aan uit eten gaan, kleding en "frutsels" geef ik weinig respectievelijk geen geld uit. Ik verdien zelfs een beetje door het verkopen van spullen via marktplaats.

8. Investeer zuinig

Momenteel investeer ik louter in crowdfunding (en mezelf haha). Wat het uiteindelijke rendement hiervan zal zijn is nog niet te zeggen.

9. Zorg voor passief inkomen

Hier wil ik wel stappen maken! Een garagebox, caravanstalling of woning verhuren lijkt me een uitstekende manier om passief inkomen te genereren.
Hier moet ik me nog verder in gaan verdiepen, wordt vervolgd!

10. Weet altijd waar je financieel staat

Hmm, ik sta er goed voor lijkt me zo. Dat vind ik voldoende en heb geen zin om allerlei scenario's door te rekenen. Life happens!


1 opmerking: