woensdag 23 januari 2019

Meer/minder hypotheekaanvragen in 2018

Minder en Meer


Aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning in 2018 gedaald ten opzichte van 2017. Daarnaast is het aantal oversluiters wel flink gestegen het afgelopen jaar.
Het aantal hypotheekaanvragen voor het kopen van een huis zijn in 2018 gedaald met 3,1% ten opzichte van 2017. Terwijl het totale aantal hypotheekaanvragen juist wel is gestegen. Dit totale hypotheekaanvragen is gestegen met 4%, berekende het HDN, Hypotheken Data Netwerk. Hoe komt dit? Deze totale stijging is te danken aan het aantal mensen dat de hypotheek is gaan oversluiten in 2018. Steeds meer mensen zijn gaan oversluiten om zo een hypotheek te krijgen met betere voorwaarden.


Oversluiters


De voorwaarden voor het oversluiten van de woning blijft aantrekkelijk en er wordt verwacht dat dit voor 2019 niet anders zal zijn. Er wordt verwacht dat er in 2019 nog een stuk meer oversluiters bijkomen. De aanhoudende lage rente stimuleert het oversluiten van de hypotheek. HDN (Hypotheken Data Netwerk) rapporteert een stijging van maar liefst 28% in 2018.


Starters


De starter blijft het kind van de rekening op de woningmarkt, en dit is ook terug te zien in de cijfers.
In 2018 hebben bijna 10% minder starters een hypotheek afgesloten ten opzichte van 2017.
Ondanks de lage rente is het financieren van een starterswoning lastig. Door de sterk oplopende huizenprijzen vallen steeds meer woningen buiten financieel bereik. Wat ook niet helpt is dat starters vooral zoeken naar woningen in stedelijke gebieden, waar de gemiddelde prijs doorgaans hoger ligt.
Het aantal van starters liep mede hierdoor vorig jaar met 9,4% terug. Als starter maak je meer kans wanneer je een deel van het nodige bedrag kunt lenen van ouders of andere gulle gevers. Een aanvullende optie is de starterssubsidie, waarvan de mogelijkheden per gemeente verschillen.


Jubileum!


Ik zie net dat de teller van dit BLOG boven de 150.000 staat...Wauw! Toen ik in januari 2015 met bloggen begon had ik niet verwacht dat stukjes van mijn hand zo vaak gelezen zouden worden....

Heel erg leuk en, trouwe lezers, ik ga voorlopig niet stoppen denk ik!

Fijne dag!bronnen:

https://hypotheekberekenen.nl/nieuws/9316-aantal-hypotheekaanvragen-gedaald
https://www.wegwijs.nl/artikel/2019/01/meer-hypotheekaanvragen-door-oversluiten-hypotheek

1 opmerking: