woensdag 15 september 2021

Ander werk?

Na de 3 wisselend verlopen Grands Prix staat Max wederom aan de leiding van het kampioenschap van 2021. Met nog 8 GP's te gaan is het verschil van 5 punten zeer klein.

In het klassement van de allergrootsten heeft ook Max zich geschaard: 


Nou, echt iets voor de formule-1 nerds, en aangezien niet iedereen dat is nu verder met wat anders.

(nieuw) werk?

Zoals ik al eens schreef is de woon-werk afstand ca. 90 km, afhankelijk van de route. De reistijd is doorgaans 70 minuten en dat rijd ik dus 4x per week. Maandag en donderdag heen, dinsdag en vrijdag terug. Twee overnachtingen in een B&B.

Om dit vol te houden of te gaan verhuizen richting werk moet de werkplek wel erg leuk zijn. Leuker dan een gemiddelde school in elk geval. De eerste twee schooljaren was dit, ondanks alle Corona perikelen, ook inderdaad zo maar bleef er een lichte twijfel. Mede daardoor maar ook zeker door de Corona situatie heb ik de stap niet genomen te verkassen. Tijdens lopend schooljaar zou ik de knoop doorhakken, had ik zo bedacht.

Nou, nu al denk ik het te weten, en het gaat juist de andere kant op. Ik heb geen zin om een hele klaagzang neer te pennen waarom ik vind dat de werksituatie snel verslechterd is. Ik laat het erbij dat het de energie en moeite niet meer waard is.


Keuzes....

Hoe en wat nu verder? Dat is een veel betere vraag om te beantwoorden. Ik rangschik de opties van mild naar drastisch en dan bedoel ik zowel de gevolgen voor mijn huidige werkgever als koerswijziging voor mezelf. Voor wat betreft opzegtermijn staat in de CAO 3 maanden maar dat is mogelijk aan te vechten omdat er wettelijk 1 maand voor staat.

 1. Schooljaar afmaken, gedeisd houden. Nieuwe baan vinden, huidige baan opzeggen per 1 mei.
 2. Eerder opzeggen, examenklassen wel blijven doen tot einde schooljaar.

 3. Alles eerder opzeggen. Als ZZP-er beginnen. (En wellicht laten inhuren door huidige werkgever.)
 4. Een sabbatical nemen en bijv. gaan reizen. (gecombineerd met optie 2, 3 of 4)


Factoren


In principe zou ik het schooljaar willen afmaken, zeker met mijn examenklassen. Maar afhankelijk hoe snel dingen verslechteren zou ik het eerder stoppen serieus gaan overwegen. Mijn positie is sterk (ervaren en gekwalificeerde docent in een tekortvak) dus mijn baan opzeggen voordat ik iets nieuws heb is minder risicovol dan voor een boel andere banen.

Om de optie voor een sabbatical open te houden zou het verstandig zijn te stoppen met extra aflossen op de hypotheek. Zeker gezien het fikse bedrag dat later deze maand vrijkomt (deposito).


Scenario


Per 1 oktober deeltijdontslag nemen zodat 0,40 fte resteert waardoor ik de examenklassen nog zou kunnen blijven doen. Dit is een risico omdat ik die verdeling niet automatisch kan bepalen, maar zou hoe dan ook niet uitmaken: 0,40 fte moet op 4 dagdelen ingeroosterd worden, op maximaal 3 dagen. Dit zou dan 2 dagen moeten worden. Als ze snel een vervanger vinden zouden ze me kunnen dwarszitten door het toch op 3 dagen in te plannen. Ook zou ik mogelijk kunnen afdwingen (hoeveel lessen ik nodig heb, onderwijsconcept), vanaf 1 januari zou het dan ingaan. Het wordt wel in één klap duidelijk dat mijn toekomst op deze school aan 't einde van het schooljaar zal aflopen, (alhoewel ze me niet zomaar kunnen ontslaan lijkt me). Dat kan ook weer in mijn voordeel werken (geen vergaderingen meer) zodat ik niet perse op de vergaderdag dinsdag ingepland kan worden. Hier valt dus het een en ander te "pokeren" en door niet volledig maar slechts deeltijd ontslag te nemen houd ik de 2 dagen aan zodat mijn vaste lasten betaald blijven.

Volg je het nog? Ik ratel nog even door. Als mijn detachering nog wordt doorgezet zou ik 0,4512 fte werken. Dat moet genoeg zijn om rond te komen, ook aangezien de reis- en verblijfskosten halveren. Ik zie nog wat wisselgeld (mentoraat evt. door blijven doen) maar het zal vooral voor mijn werkgever een hoofdpijndossier blijven, want dat was het al voordat ik kwam.

Wauw! Ik wilde meerdere scenario's vergelijken maar bovenstaande lijkt de beste te zijn!

Het zoeken naar een andere (kleine) baan, al dan niet als ZZP'-er kan direct beginnen! Nadenken over en het plannen van een sabbatical kan altijd. Zou ik echt op de allerkortste termijn weg willen zou ik eerder kunnen gaan reizen maar ik voel me verplicht naar mijn leerlingen toe en mijn collega's maar steeds minder naar het management omdat zij er in rap tempo voor zorgen dat het werkklimaat verslechterd.

Food for thought...

3 opmerkingen:

 1. Hoi Mark, mijn eigen ervaring is dat wanneer het eenmaal niet meer goed zit/voelt dan is de volgende stap snel gezet. Welk scenario voor jou het beste is weet alleen jij, maar jou 'kennende' doe je geen rare dingen. En met natuurkunde kun je overal aan de bak!! Ze zitten te schreeuwen om goede, ervaren docenten. Succes en ik lees graag hoe je verder gaat! Groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Niek, altijd goed je als klankbord te horen. Yes, maar ik geef scheikunde haha, is ook veelgevraagd. Natuurkunde (en wiskunde) in de onderbouw kan ik trouwens wel geven.
  Ik verwacht snel een update te geven, want ik zag al n vacature...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, sorry dacht echt dat het nat was! Voor mij is het eigenlijk ook 1 pot nat! Ben van de talen en heb nooit veel van wis/nat/schei begrepen ;-) Kijk aan, al een vacature terwijl het schooljaar net begonnen is..... dan zitten ze goed omhoog, fijn voor onderhandelingen. Ben benieuwd! groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen