zondag 17 juli 2016

De rollen omgedraaid

Jarenlang was een variabele hypotheek het goedkoopst. Wie nu echter de hypotheekrente vast zet heeft een lagere hypotheekrente. Hoe korter de rentevast periode hoe lager de hypotheekrente; dit was jarenlang de vuistregel. De variabele hypotheek was het goedkoopst, daarna 1 jaar rentevast enzovoort. Met de hogere hypotheekrente ‘kochten’ huizenbezitters de zekerheid van een vaste maandlast. Wie die zekerheid minder nodig had, profiteerde van een lagere hypotheekrente.

Met de extreme (lage) rentestand van dit moment is echter niets meer gewoon. Op dit moment is de variabele hypotheekrente dan ook niet meer het laagste tarief in de markt. Hiervoor moet je de hypotheekrente vastzetten, 1 jaar en soms zelfs 5 jaar. Kijk je naar de gemiddelde hypotheekrente, dan ben je zelfs goedkoper uit als je de hypotheekrente 10 jaar vast zet. Dit laatste bleek onlangs uit een berekening van de Telegraaf.

Voor dit 'omgekeerde rentebeleid' zijn twee verklaringen te geven:

Ten eerste wordt vooral de korte hypotheekrente beïnvloed door de geldmarktrente (Euribor) en de lange hypotheekrente door de kapitaalmarktrente (10 jaar staatslening). Die laatste marktrente is de laatste tijd extreem gedaald, onder andere door de Brexit.

Ten tweede willen banken op dit moment graag lange contracten sluiten. Door de dalende rente en de toegenomen concurrentie staan de marges onder druk. Een lange rentevastperiode biedt de zekerheid van vaste inkomsten. De rollen zijn dus omgedraaid.

Een hogere variabele hypotheekrente betekent dus niet dat je per definitie duurder uit bent. Wanneer de hypotheekrente verder daalt, daalt jouw tarief automatisch mee.

3 opmerkingen:

  1. Vergeet niet dat de opslag op een variabele hypotheek de laatste jaren ook sterk gestegen is. Daarom zijn er maar weinig mensen die nu een negatieve rente hebben. Hoe dichter Euribor richting en later onder 0 ging, hoe hoger de opslag op nieuw afgesloten variabele hypotheken werd..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze hypotheek bestaat uit twee delen. Een met vaste rente (boven de 3% en een variabele rente). Die laatste zou lager kunnen als we die rente ook vast zouden zetten. Maar de financiele markt is zo volatiel dat we de vrijheid willen houden om de rente tussentijds alsnog vast te kunnen zetten. We lossen trouwens extra af op het hypotheekdeel met de hoogste rente.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt goed. Ik had, achteraf gezien, ook liever mijn hypotheek in twee stukken gesplitst. De ene helft had ik dan niet op variabel gelaten maar 1 jaar vastgezet. De andere helft dan 10 jaar vast. Of, wat misschien nog beter was geweest: beide helften 1 jaar vast maar de een op 1 januari vastgezet, de andere op 1 juli. En uiteraard het deel met de hoogste rente aflossen.

      Verwijderen