zondag 21 oktober 2018

De ultieme verhuistruc

Betaal jij nog de hoofdprijs en ben je jaloers op de huizenkoper van nu, die een flink lagere hypotheekrente betaalt? Doe de verhuistruc en kom zelf ook in aanmerking voor die rente.

De hypotheekrente staat nog steeds historisch laag. Misschien betaal jij nog de hoofdprijs met een hypotheek die stamt uit het verleden. Met een langere rentevast termijn is daar weinig aan te doen. Of toch wel? Je kunt profiteren van de lage rente door het oversluiten van je hypotheek. Grote kans dat de bank een boeterente in rekening brengt. Een andere optie is verhuizen. Naar het huis van de buren bijvoorbeeld.

Normaal gesproken betaal je een boeterente als je van de hoge hypotheekrente af wilt. De bank loopt rente-inkomsten mis en compenseert dit met een eenmalig te betalen bedrag. Deze boeterente geldt niet bij het verhuizen. Met de verkoopopbrengst los je de hypotheek in één keer af. Voor de aankoop van de nieuwe woning sluit je vervolgens weer een hypotheek.


Rekenvoorbeeld


Het verschil in hypotheekrente kan fors verschillen. Laten we eens een hypotheek nemen met een rentevast termijn van 30 jaar. Begin oktober 2009 had Aegon met 5,7 % de laagste hypotheekrente in de markt. Momenteel staat er minder dan de helft op de borden (2,42 %). Op een hypotheek van €275.000 levert dit een bruto verschil van €9.020 per jaar op. De moeite van het verhuizen waard dus.

Je hele huisraad van A naar B verkassen is niet alleen gedoe. Je maakt met verhuizen ook kosten. Los van een eventuele verhuiswagen komt er een notaris aan te pas, betaal je advieskosten en dien je rekening te houden met overdrachtsbelasting. Is je nieuwe huis nog niet helemaal naar je zin? Ook aan een verbouwing hangt een prijskaartje.

Maar wat als jij en je buren van huis ruilen en slechts de naambordjes bij de deur omruilen? De post bij elkaar in de bus doen en dat is alles? En na bijvoorbeeld een jaar weer virtueel terug verhuizen?
(Ok toegegeven, als er nog geen onraad geroken werd dan nu zeker wel denk ik haha.) Wel grappig om over na te denken...


Nuances


Even serieus: Het verschilt per situatie wat verhuizen oplevert aan lagere rente. Verhuizen ligt minder voor de hand als het rentevast termijn binnen afzienbare tijd afloopt. Je hebt dan geen tijd meer om voldoende te profiteren van de lagere rente, terwijl je wel de kosten van verhuizen maakt. Dit is anders wanneer je nog jaren moet. Uiteraard is ook de rente die je nu betaalt bepalend. Dus zou je met de buren willen ruilen van woning dan werkt dit vermoedelijk het beste als je in vergelijkbare situaties verkeerd sowieso qua rentevoordeel en overwaarde.

Misschien woon je in een prima omgeving en wil je helemaal niet verhuizen. Je kunt het ook dichtbij huis zoeken. Voorbeelden genoeg, bijvoorbeeld van mensen op leeftijd die verderop in de straat wonen en een kleiner huis zoeken. Dit terwijl jij juist op zoek bent naar een stapje groter. Door de lagere rente kun je als het meezit groter gaan wonen zonder dat de maandlasten naar verhouding stijgen. Maak eens een praatje tijdens de buurt-BBQ, misschien zit er wel een huizenruil in het vat.

In de huidige markt is het lastig voor te stellen maar huizenprijzen kunnen ook dalen. Iets dat je huiseigenaren in de jaren na 2009 niet hoeft te vertellen. Is de prijs van jouw woning nog niet bijgekomen van de klap destijds? Dan kan er na verkoop een restschuld zijn en is verhuizen voor een lagere hypotheekrente geen goede optie.

Verder is ook de hypotheek die je nu hebt van belang. Volledig aflossingsvrij lenen mag tegenwoordig niet meer. Met een aflossingsvrije uit het verleden is een ruimere hypotheekrenteaftrek mogelijk. Het voordeel van een lagere hypotheekrente kan hierdoor afnemen.


Persoonlijke situatie


Voor een paar tientjes verschil haalt niemand de verhuisdozen van stal. Het verschil kan door de lagere rente echter oplopen tot honderden euro’s per maand. Dan is verhuizen opeens een stuk aantrekkelijker. Voor mij persoonlijk lijkt het voordeel niet zo groot te zijn.

Mijn rente is nu 2,25% en door het versneld aflossen is de som al lekker geslonken.
Zou mijn rente nu ineens zakken tot 1,5% dan is het voordeel nog geen €100 bruto per maand.
Ik hoop binnen nu en....2 jaar aan de inkomsten kant stappen te maken zodat het versneld aflossen nog sneller kan. Het enige waarmee ik de rente nog wat omlaag zou kunnen dwingen is met middelen. Voorlopig is dat nog niet mogelijk, maar ik blijf het monitoren.

1 opmerking:

  1. Vraag je ook af of de kosten van het verhuizen+kopen van het nieuwe huis wel opweegt tegen het eventueel betalen van een aflosboete anderzijds. Beide opties zijn niet heel voordelig.. (Als het tenminste puur vanwege de rente overweegt)

    BeantwoordenVerwijderen