zaterdag 20 oktober 2018

Katje weer thuis en ander nieuws

Azraël, het zwarte katertje van twee, is weer thuis (yes!).

Twee maal daags krijgt hij van mij:
* antibiotica
* spierverslapper (voor de plasbuis)

en één maal daags nog een pijnstillertje. Deze is vloeibaar en smaakt ook nog eens lekker dus dat gaat er gemakkelijk in.
De overige twee zijn pilletjes en moeten in zijn bekje gebracht worden, dan doorslikken, maar onze linkerd weet al hoe hij iets onder zijn tong kan verstoppen. Verpoederen en door het zachtvoer mengen dan maar.

De afgelopen week is hij verplaatst tussen de kliniek, het pension en een andere kliniek (20 km verder) De rekening voor deze medicijnen, wat voer, alle behandelingen etc. etc. was niet misselijk: ca. €700...ai! Heel lief: bij het pension hoefde ik helemaal niets af te rekenen...
Heb wel een vrije gift gedaan en had al een doosje merci gegeven aan het meisje dat daar werkte en, hoe handig, stage loopt bij de dierenkliniek in mijn woonplaats.

Hoe dan ook: heel erg blij dat hij weer thuis is! Hij rent al weer vrolijk rond en zijn makkertje Woody lijkt na een halve dag ook al weer gewend is aan zijn aanwezigheid. Meneer zelf kent het woord "wennen" niet haha.
Nu even goed volhouden met de medicijnen en hopen dat de oorzaak afdoende bestreden is.


Hypotheek nieuws


Hier even een paar linkjes met wat nieuwe informatie.

Nieuwe hypotheek aanbieder

Tulp hypotheken voegt nieuwe LTV-klasse toe

Voor- en nadelen nieuwe hypotheekverstrekkers


Huizenprijzen rijzen de pan uit


Het gaat al langere tijd niet goed met de woningmarkt, maar die dreigt nu volledig te ontsporen. Een huis kost nu gemiddeld €292.000 en was nooit eerder zo duur. De huizenprijzen liggen daarmee ruim 10 % hoger dan vorig jaar. Bovendien zijn er nog maar nauwelijks woningen beschikbaar, waardoor zelfs makelaars waarschuwen voor deze nieuwe situatie. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt dat er sprake is ven een zorgwekkende situatie. In het afgelopen kwartaal werden er bijvoorbeeld maar 36.000 woningen verkocht. Dat zijn er 4700 minder dan een jaar eerder in dezelfde periode.

Het probleem is dus de combinatie van hoge huizenprijzen, gecombineerd met het beperkte aanbod. Dat leidt ertoe dat zelfs starters met een starterslening vaak niet voldoende geld bij elkaar kunnen krijgen om een huis te kopen. Het ziet er bovendien niet naar uit dat de problemen de komende tijd zullen afnemen.

Volgens de NVM staan er 30 % minder woningen te koop dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat betekent dat er sprake is van veel schaarste op de woningmarkt. Een huis wordt nu gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. Sinds het jaar 2000 is de verkooptijd niet meer zo kort geweest.

Met name starters die een kans willen hebben zullen hoge bedragen moeten bieden op woningen waar ze nauwelijks naar kunnen kijken. Een bouwkundige keuring behoort vaak niet tot de mogelijkheden, en steeds vaker vervalt ook het voorbehoud van financiering. Huizenkopers nemen volgens de NVM veel risico, maar de vereniging erkent dat dit vaak niet anders kan.


Woningbouw blijft achter!


Er liggen plannen voor 100.000 nieuwe koopwoningen, maar voorlopig worden ze niet gebouwd. Dat stelt een onderzoeker van het Planbureau voor de Leefomgeving. De markt schreeuwt om meer koopwoningen en de vergunningen liggen er, maar toch komt het er niet van om de huizen daadwerkelijk te bouwen.

Volgens het planbureau is er al veel langer sprake van leegstaande bouwgrond. Uit een recent rapport blijkt dat begin 2017 zo’n 100.000 kavels beschikbaar waren, maar dat daar niets mee gebeurd. Er is sprake van een groot tekort aan woningen, maar er liggen te weinig bouwplannen. En als de plannen er eenmaal zijn kan er op verschillende manieren vertraging ontstaan.

Het betekent in de praktijk dat het bouwdepot van huizenkopers er niet komt. De bouwvergunning ligt er, maar de ontwikkeling komt niet van de grond of de bouw loopt veel vertraging op. Als het gevolg daarvan worden er te weinig nieuwe woningen opgeleverd, terwijl daar wel veel vraag naar is. Op die manier komen er steeds meer mensen in de problemen die een huis willen kopen.


Herfstvakantie!


En niet te vergeten...ik heb aankomende week vrij, joepie!

Nog genoeg correctiewerk en andere taken liggen maar dat zal de pret niet drukken.

Fijne dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten