zaterdag 27 oktober 2018

Veel goed nieuws vandaag!

Een verzameling van actuele nieuwsfeiten die, wat mij betreft, onder goed cq. interessant nieuws vallen.


Spanje sluit kolenmijnen


Spanje zal voor het eind van het jaar bijna alle kolenmijnen sluiten in het land. De regering en vakbonden zijn overeengekomen om de komende tien jaar 250 miljoen euro te investeren in de mijnregio's. We hebben nog een lange weg te gaan met zijn allen.

Hier nog een interessant artikel over windenergie die de mythe dat "die dingen meer energie kosten dan ze opleveren" ontkracht.


Secularisatie / ontkerkelijking


Meer dan de helft Nederlanders niet religieus kopt het CBS boven het artikel van afgelopen week.
Voor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich niet tot een religieuze groepering. In 2017 gaf minder dan de helft (49 %) van de bevolking van 15 jaar of ouder aan tot een religieuze groep te behoren. Een jaar eerder was dat nog de helft en in 2012 behoorde nog ruim de helft (54 %) tot een religieuze groepering.

Geloof in (een) God is op z’n retour in Nederland. Sterker nog, we zijn het minst religieuze land van West-Europa, bleek onlangs uit onderzoek van een Amerikaanse onderzoekscentrum. Zowat de helft van de Nederlanders (48%) noemt zichzelf atheïst, agnost of niet-religieus. En slechts 12% van de Nederlanders bezoekt een á twee keer per maand een kerk. Kortom, we geloven minder en zijn minder religieus.

Dit heeft zijn weerslag op het aantal kerken dat terugloopt. Op deze site worden kerksluitingen bijgehouden, de teller van 2018 staat op 35 (36 als ik het te koop staande kerkje in mijn eigen dorp meereken.)

Misschien dat ik het nog ga meemaken dat het "God met ons" op de rand van de €2 munten verdwijnt en dat prinses Amalia niet hoeft te zeggen "zo zweer ik God almachtig" maar "dat beloof ik plechtig". (Overigens hadden de jongens van de wehrmacht ook "Gott mit uns" op hun gespen staan.)

Ik heb niets tegen individuen die enig (bij-)geloof aanhangen, zolang er geen enkele verplichting opgelegd wordt naar anderen.

Ondertussen in Ierland: Uit een exitpoll van de Irish Times en de Ierse zender RTE blijkt dat een meerderheid van de Ieren zich in een referendum heeft uitgesproken voor het schrappen van het verbod op godslastering uit de grondwet.

Volgens de peiling heeft ruim 71% van de Ieren voor de verwijdering van het artikel gestemd, waar ruim 26% zou willen dat het verbod gehandhaafd blijft. De definitieve resultaten worden later vandaag verwacht.

Voor degene die niet vies is van een vermakelijk debat over geloof verwijs ik graag naar onderstaande video waar gedebatteerd wordt over de stelling: "De katholieke kerk is een kracht ten goede." Tegen de stelling argumenteren Christopher hitchens en Stephen Fry. Het publiek stemt voor en na het debat, spannend hoor!

Zomertijd / wintertijd


Aankomende nacht zal de klok om 03:00 uur worden teruggezet naar 02:00 uur. Aangezien ik van plan ben om er vanavond/vannacht op uit te gaan: PRIMA!

Zoals al even in het nieuws: De Europese Commissie is eruit. De klok hoeft niet meer te worden verzet. Wat voorzitter Jean-Claude Juncker betreft mogen lidstaten nu zelf bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. Dat zei Juncker in zijn 'Europese Troonrede' in Straatsburg. De Europese Commissie stelt voor om de omschakeling tussen winter- en zomertijd in Europa vanaf 2019 af te schaffen.

Nederland moet ervoor kiezen om de wintertijd permanent aan te houden, zegt de Nederlandse vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek (NSWO). De vereniging heeft dat ook geschreven aan minister Ollongren. Belangrijkste argument is dat Nederlanders dan in de winter én in de zomer het best profiteren van licht in de ochtend.

Ondertussen in Marokko: De Marokkaanse regering heeft plots besloten om het hele jaar door de zomertijd aan te houden. Daardoor zal de klok dit weekend niet een uur worden teruggezet.

De regering stelt dat er door het aanhouden van de zomertijd een uur natuurlijk licht wordt gewonnen, meldt BBC News. In Marokko werd de klok afgelopen jaren 4 keer per jaar verzet omdat tijdens de ramadan altijd de wintertijd wordt aangehouden. Het is niet duidelijk of het plotselinge besluit van de regering ook voor deze periode geldt.

Persoonlijk denk ik dat wanneer we zouden overstappen op "permanente wintertijd" de winterdip bij veel mensen minder sterk is omdat je 's morgens immers meer licht ziet. In de zomer wel onhandig dat het al zo vroeg licht is en, meer nog, minder lange avonden. Nou ja, we zien het wel. Het extra uurtje aankomende nacht vind ik in elk geval erg leuk!


Max Verstappen gaat heel erg snel!


Max Verstappen heeft goede hoop dat hij zaterdag om poleposition kan strijden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico. De Nederlander zette in de eerste twee vrije trainingen met afstand de snelste tijd neer op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Zijn teamgenoot was beide malen de op één na snelste. Niemand had verwacht dat het Red Bull team zoveel sneller zou zijn als haar directe concurrenten.

"Wellicht dat we morgen voor pole kunnen vechten, maar dan moeten we nog hard werken om beter te worden", benadrukte hij in gesprek met Verstappen.nl. Mocht Verstappen zich zaterdag voor het eerst in zijn carrière als snelste kwalificeren, dan is hij de jongste Formule 1-coureur ooit die vanaf poleposition mag starten. Als dat niet lukt, heeft hij daar nog twee extra kansen voor; in Brazilië en Abu Dhabi maar reëel gezien is vandaag in Mexico zijn grootste kans.

De kwalificatie begint om 20:00 uur Nederlandse (zomer-)tijd.

5 opmerkingen:

 1. Ik hou er ook niet van als anderen een mening bij mij willen opdringen (zowel religieus als niet-religieus), maar waarom is het goed nieuws dat nederland ontkerkelijkt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Religie was de EERSTE poging van de mensheid om onverklaarbare verschijnselen te verklaren. In de tijd dat we niet wisten dat we op een bolvormige planeet leefden, niet wisten van micro-organisme etc. Het was daardoor onze SLECHTSTE poging gedaan door ongeletterde en onwetende mannen uit de bronstijd. We weten nu beter, en ik ben van mening dat het goed is zo veel mogelijk ware dingen te geloven en zo min mogelijk onware.

   Voor elk individu die zich weet los te werken (soms: worstelen) en deïsme weet te ontgroeien ben ik blij. Ik ben ook gelovig opgevoed en het ontgroeien heeft bij mij wel een aantal jaren geduurd. Iedereen is een atheïst voor een x aantal Goden. Ik ga er alleen eentje verder.

   Aangezien er mensen zijn die dit veel beter weten de verwoorden bij deze 4 links: (van mild naar pittig)

   1) Ricky Gervias - https://www.youtube.com/watch?v=KOi2AgNfQCg
   2) Richard Dawkins - https://www.youtube.com/watch?v=6mmskXXetcg
   3) Matt Dillahunty - https://www.youtube.com/watch?v=SKLxnmOjiUM
   4) Christopher Hitchens - https://www.youtube.com/watch?v=-a71fQ7Wl3M

   Sommige van mijn beste vrienden zijn nog gelovig trouwens, daar zijn ze niet minder om.

   Verwijderen
 2. Ik snap niet helemaal waarom secularisatie onder het kopje 'goed nieuws' valt. Ik ben het helemaal met je eens dat een religie nooit door anderen opgelegd mag worden, maar ik mis hier het causale verband, geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bekijk de video over het debat eens. Als je het causale verband dan nog niet ziet, laat het weten.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen