zaterdag 10 augustus 2019

Zevenvoudige Grand Prix winnaars

Tijdens mijn vakantie won Max de Grand Prix van Duitsland en bijna ook die van Hongarije.
Hierdoor heeft hij er nu zeven achter zijn naam staan en schrijf ik vandaag het vervolg op het artikel: zesvoudige Grand Prix winnaars.


Steeds exclusiever


Naarmate het aantal overwinningen stijgt zijn het aantal coureurs per artikel kleiner aan het worden. Slechts 3 andere coureurs kwamen precies zeven maal als eerste over de streep waarvan er, naast Max natuurlijk, eentje mag hopen dat dit aantal nog zal toenemen.


René Arnoux


Deze nu 71-jarige Fransman reed 112 Grands Prix in de jaren 1978 t/m 1989 waarvan hij er 4 voor Renault en 3 voor het team van Ferrari won.
Wereldkampioen werd hij nooit maar wel 3e in de eindstand van 1983 en scoorde het respectabele aantal van 18 pole posities.

Zijn laatste F-1 overwinning was op Zandvoort in 1983.

In 1985 werd hij na 1 race vervangen vanwege "motivatieproblemen". De laatste jaren reed Arnoux voor het kleinere team Ligier en zakte steeds verder naar achteren op de grid. Werd in 1994 nog 3e in de 24 uur van Le Mans.


Juan-Pablo Montoya


Deze soms heetgebakerde Colombiaan was gedurende een korte periode één van de smaakmakers van de Formule-1 die een aantal keer Michael Schumacher wist te verslaan. In 4 seizoenen (2001-2004) voor Williams won hij evenveel G'sP waaronder de allerlaatste voor dit team, in Brazilië.

Een jaar eerder won hij als debutant de Indy-500, iets dat sinds 1966 (Graham Hill) niet meer was voorgekomen!

In 2005 switchte hij naar McLaren waar hij dat jaar 3 races won. In 2006 was de auto minder snel en na de GP van de USA zei hij de Formule-1 halverwege het seizoen plotseling vaarwel om te gaan racen in NASCAR. Daarna bleef hij actief in de autosport (Indycar) t/m 2017. De zelden saaie en vaak spectaculaire coureur werd twee maal derde in de eindstand van de Formule-1 in 2002 en 2003 en stond in totaal 30 keer op het ereschavot.


Daniël Ricciardo


De goedlachse ex-teamgenoot van Max Verstappen en huidige Renault coureur won 7 races voor zijn oude team Red Bull. Toen Ricciardo in 2014 van Torro Rosso promoveerde naar het kampioenschapsteam Red Bull was hij meteen snel. Sebastiaan Vettel die vier wereldtitels op rij had gescoord (2010-2013) werd om de oren gereden door zijn nieuwe en jongere teamgenoot die zijn eerste 3 Grands Prix won terwijl Vettel geen race wist te winnen.

Na bijna 3 volledige seizoenen naast Max besloot Ricciardo over te stappen naar een ander team. Het ziet er niet naar uit dat hij bij zijn nieuwe team Renault spoedig een 8e overwinning mag bijschrijven aangezien zelfs podiumplaatsen vooralsnog onhaalbaar zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten