zondag 27 maart 2016

Hypotheekrenteverwachting en BERNIE!

De hypotheekrente is lager dan ie ooit geweest is en.....blijft toch nog dalen. Stijgen zal de rente sowieso voorlopig niet, zeggen drie experts:prognose hypotheekrente


expert
werkgever
kortlopend
langlopend
peildatum
Philip Bokeloh
ABN Amro
blijft gelijk
daling
10-mrt
Max Bronzwaer
Obvion
lichte daling
lichte daling
22-mrt
Dimitry Fleming
ING
blijft gelijk
blijft gelijk
22-mrt

bron: https://www.hypotheker.nl/rentebarometer/

Volgens http://www.hypotheek-rentetarieven.nl/ is de hypotheekmarkt langzaam aan het veranderen:
De traditionele banken krijgen te maken met strengere kapitaaleisen. Per verstrekte hypotheek moeten ze meer kapitaal aanhouden. Ondertussen is het voor nieuwe geldverstrekkers gemakkelijker geworden om hypotheken te verstrekken in Nederland.

Meer aanbieders zorgen voor meer concurrentie op de hypotheekmarkt en dat werkt natuurlijk drukkend op de hypotheekrente. Daarnaast zien we een duidelijke tweedeling ontstaan tussen hypotheken met minder of meer risico. Hypotheken met een lage hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde, ofwel loan to value (LTV), zullen relatief goedkoper worden. Hypotheken met een hoge LTV zullen relatief duurder worden. Ook aflossen wordt beloond met een lagere hypotheekrente.

De concurrentie tussen geldverstrekkers wordt nog eens aangewakkerd omdat het makkelijker is geworden om de hypotheekrente te verlagen. Oversluiten en rentemiddeling winnen aan populariteit.

Ik ben benieuwd hoe ver de rente nog kan/zal zakken. Wordt de 1,00% nog aangetikt of duiken we er zelfs onder?
Ik heb even gezocht en de allerlaagste hypotheekrente is momenteel....... 1,50% !

Bij zowel Argenta als Hypotrust is het mogelijk een rente af te sluiten voor 1,50%.
(1 jaar rentevast, <60% LTV, evt. aanvullende voorwaarden onbekend)

Ondertussen zakt de spaarrente net zo snel of zelfs sneller. Crowdfunden geeft een veel hoger rendement, bij mijn 12 projectjes ligt de prognose op 7,7% rendement. Inflatie niet meegerekend maar die is de laatste tijd toch niet al te hoog. Dit jaar rond de 0,60%, zie onderstaande figuur.

Inflatie - CPI in het laatste jaar:
Inflatie Nederlandse CPI grafiek laatste jaar

En tenslotte: nieuws van over de grote plas: Bernie Sanders wint met overmacht in Alaska, Washington en Hawaii! #FeeltheBern !

1 opmerking:

  1. Maar hoe ver verwacht je dan dat ze nog zullen dalen. Ben eerder bang voor het gevolg. Als ze nu redelijk wat variabele hypotheken afsluiten kan die rente over 5 jaar net zo makkelijk weer oplopen naar 4,5. Ben benieuwd wat we dus over 10 jaar zullen schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen