zondag 17 september 2017

Huis verhuren?

Het is waarschijnlijk voorlopig nog dagdromen maar hoe mooi zou het zijn als we onze huidige woning bij een verhuizing niet zouden hoeven te verkopen maar dat we deze zouden kunnen verhuren?

Huurprijs


Ik heb alvast eens wat grote lijnen bekeken en heb het aantal punten laten berekenen waaruit je dan de maximale huurprijs afleidt. (Zie: huurprijscheck.) In ons geval zou de (maximale) huurprijs uitkomen op ca. €1050,-
Daarbij opgemerkt dat ik niet van de bank gekomen ben en de oppervlaktes van de kamers niet heb gemeten of heb opgezocht.


Hypotheekrente aftrek


Wanneer je inkomsten hebt uit de (tijdelijke) verhuur van een eigen woning heb je geen rente op hypotheekrente aftrek.


Toestemming


De hypotheekverstrekker dient in te stemmen met verhuur. Hier heb ik me nog niet verder in verdiept maar ik stel me zo voor dat des te kleiner de hypotheek (en des te groter de overwaarde) des te sneller een bank toestemming geeft. Zeker zou ik het logisch vinden als de resterende hypotheek  <50% is omdat wij (de eigenaren) dan zouden kunnen spreken van een meerderheidsbelang, nietwaar? ;-)

Bij een hypotheekvrije woning houdt niemand je tegen (toch?) maar als we over ca. 2 jaar zouden willen verhuizen is de hypotheek nog niet afgelost, of we zouden de loterij moeten winnen.


Soorten huurcontract


Duidelijk is in Nederland er (veel te) veel regeltjes zijn en dat een huurder snel en gemakkelijk rechten opbouwt. Er zijn een paar vormen van tijdelijke verhuur die dat (deels) voorkomen maar oppassen blijft het credo. Een strenge selectie op welke mensen je vertrouwt dat ze zorgvuldig met je woning omgaan blijft altijd belangrijk en expats worden genoemd als meest betrouwbare groep potentiële huurders.

In dit laatste geval valt te overwegen om het huis gemeubileerd te verhuren.

Max!


Over een paar uurtjes begint de avond Grand Prix van Singapore. Max zal de race vanaf de voorste startrij aanvangen! Veel plezier bij deze spannende race (want dat gaat het worden). Voor iedereen gratis te volgen op het Ziggo kanaal!

4 opmerkingen:

 1. Hoe minder hypotheek hoe beter lijkt me ook. En anders op zoek naar een verhuur hypotheek en de huidige meenemen naar het nieuwe huis..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh? Je vertelt me iets nieuws! Ik ken het begrip niet en zal me gaan verdiepen in verhuur-hypotheken.
   Of onze huidige hypotheek kan meeverhuizen is ook iets dat ik niet zeker weet. Liever zou ik een nieuwe afsluiten (met lagere rente).
   Ook zitten we dan niet vast aan een eventuele NHG grens.

   Verwijderen
 2. Hoi Mark,

  Wij zijn ons hier ook op aan het oriënteren. Met de aangetrokken woningmarkt en de aflossingen op onze hypotheek zitten we op ca. 65%/70% LTV. Als we hier nog een jaar of drie wonen bij gelijkblijvende woningprijzen komen we onder de 60% uit. Er zijn enkele banken(ING, Rabo, NIBC o.a.) die vastgoedhypotheken verstrekken waarmee je de boel dus kunt gaan verhuren.

  Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de huurgelden, alleen VRH over de WOZ waarde minus de hypotheek. De WOZ-waarde in verhuurde staat is overigens lager dan die in normale staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi M.

   Aha, ik ben dus niet de enige. Oké bedankt voor de informatie!
   Er zijn op allerlei vlak ontwikkelingen in ons huishouden en als daar een beetje richting in komt dan kan ik gericht wat zaken gaan bekijken. Wellicht ook de genoemde verhuur.

   Verwijderen