Het is geen toeval dat er in Nederland meer hypotheekaanbieders actief zijn dan enkele jaren geleden. De Nederlandse hypotheekmarkt is interessant voor investeerders omdat:
In 2013 kon je nog 105 % van de woningwaarde lenen. De verhouding tussen de hypotheek en de waarde van het huis wordt loan-to-value genoemd. In de jaren na 2013 is deze verhouding stapsgewijs teruggebracht naar 100 %. Meer lenen dan de woningwaarde kan dus niet meer. Het beperken van de leenmogelijkheden maakt investeren in Nederlandse hypotheken minder risicovol.
Aanbieders van hypotheken hebben tijdens de afgelopen crisis relatief weinig verlies geleden op hun hypotheekinvesteringen. De verliezen op de uitstaande hypotheken bedraagt circa 0,2 % op de totale hypotheekschuld van de vier grootste banken. In internationaal perspectief niet veel.
Ons land kent relatief veel zelfstandig adviseurs. Dat maakt het makkelijker om voet aan de grond te krijgen als nieuwe aanbieder op de hypotheekmarkt.
Hypotheken uit andere potjes
Nieuwe partijen op de hypotheekmarkt wakkeren de concurrentie aan. Positief voor jou als huizenkoper omdat het de hypotheekrente drukt. Kenmerkend voor veel nieuwe aanbieders is een afwijkende manier van funding. Oftewel, de manier waarop ze aan hun geld voor de hypotheekverstrekking komen. Hiervoor maken ze afspraken met pensioenfondsen of andere geïnteresseerde geldschieters. Voor deze fondsen een goede mogelijkheid om te investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.
Specifieke doelgroepen
Een ander kenmerk van veel nieuwe aanbieders is de focus op een specifieke doelgroep, waaronder starters. Startershypotheken zijn veelal minder complexe hypotheken, met een overzichtelijk aanvraagproces. De grotere banken zijn minder gericht op één specifieke doelgroep. Heb je bijvoorbeeld al een hypotheek, ben je ondernemer of is er een scheiding in het spel? In die situaties val je al snel onder de noemer "complex".
bron: https://www.wegwijs.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten