zaterdag 15 september 2018

Lendahand betaalt uit!

Het duurt nog een maandje of vier tot mijn volgende crowdfund update maar toch even een berichtje tussedoor. Het platform Lendahand is, volgens schema, begonnen met terugbetalen. Dat wil zeggen, de eerste terugbetalingen zitten in mijn "wallet" en zouden binnen 24 uur op mijn bankrekening behoren te verschijnen.

Knab lijkt in het weekend in een soort "sluimer-modus" te verkeren dus best mogelijk dat ik het pas maandag op de rekening zie. Hoe dan ook, mooi dat hier ook de eurootjes beginnen te komen.

De projecten zijn een stuk korter van looptijd, tussen 12 en 36 maanden. Uitbetalingen vinden halfjaarlijks plaats en 3 projecten hebben nu hun eerste rente+aflossing betaald. De overige 3 projecten volgen in oktober.

Bij Knab loopt 1 project en de bulk bij mijngeldvoorelkaar.nl. Geen geld voor nieuwe investeringen, voorlopig maar even lekker zo laten.

Not giving a fuck


Een van mijn lezers (merci Kris!) attendeerde me op het boek "The subtle art of not giving a fuck" van Mark Manson en na een google zoekopdracht blijkt deze door de auteur online geplaatst te zijn. Of wellicht is het een gedeelte? Hoe dan ook: HIER staat ie, ik ben hem nu zelf aan het lezen. Zo te zien ook beschikbaar als audiobook: handig voor multi-taskers.

Gelijk maar even een voorbeeld van wanneer ik zelf NIET en WEL een "fuck geef" om iets:

GEEN fuck geven:
Mijn huidige en vorige afdelingsleiders willen me graag spreken. Zij willen een uur inplannen. Zij willen een aansluitend gesprek en zij willen het liefst op donderdagochtend om 8:00 uur afspreken.
Ik heb weinig tot geen belang bij een gesprek, verwacht niet dat we langer dan 15 minuten nodig hebben, verwacht inhoudelijk weinig te kunnen bereiken met deze mensen en ben zeker niet van plan om er op een voor mij ongunstig moment voor op te komen draven.
Praktische invulling: not giving a fuck: mails en afspraakverzoeken pas als laatst lezen/beantwoorden / afspraakverzoeken afzeggen / er verder niet te veel aan denken.

WEL een fuck geven:
Een ervaren collega, die doorgaans niet op de voorgrond treedt en die ik zie als zeer gewaardeerde collega gaat over een paar weken met pensioen. Hij gaat ook verhuizen wat effectief zal betekenen dat ik hem hoogstwaarschijnlijk nooit meer zal zien. Zijn afwezigheid bedroeft me nu al een beetje.

Ik vind het goed dat hij weet wat hij voor mij en de goede werksfeer betekend heeft en dat zal ik hem laten weten, vergezeld van een klein presentje.


Not giving a fuck -om te overleven op het werk


Op elke school is wel iets aan de hand (wordt altijd gezegd) en bij ons is het helaas niet anders.
WEL een fuck geven om je collega's want samen moet je het doen. Hierbij reserveer ik uitzonderingen voor degene die aangetoond hebben de volgende eigenschappen te bezitten:

1) Weinig om onderwijskwaliteit te geven
2) Interpersoonlijk grof en beschadigend zijn en
3) de combinatie van autoritair en incompetent hebben.

Is het dan zo erg? In één woord: JA. Ik verwacht dat er snel, dit schooljaar nog, iets gaat knappen.

Onze conrector en afdelingsleiders bezitten namelijk eigenschap 1 en 3.
Onze rector bezit (helaas) alle drie de genoemde eigenschappen...
Uiteraard gaat het hier om wat mensen DOEN en niet wat ze ZEGGEN.

Het is zaak om mezelf, mijn leerlingen en mijn collega's zo goed mogelijk door een aankomende tsunami of revolutie door te krijgen.

In de tussentijd dus alleen fucks geven om zaken die er echt toe doen.


5 opmerkingen:

 1. Hoi! Ik werk ook op een school en herken wat je schrijft (en geschreven hebt in eerdere blogs). Vandaag leuk stukje in NRC over hoe je werk niet specificeert wie je bent. Wanneer mijn collega's er (bijna) doorheen zitten zeg ik vaak: 'joh, het is maar werk hoor, je bent niet met deze school getrouwd'! Tegen mezelf zeg ik dat ook vaak genoeg. Het helpt om alles weer even in perspectief te zien! Groet Niek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, dank voor je leuke reactie!
   Da's inderdaad een prima manier, alhoewel "zelfs" huwelijken vaak niet blijvend zijn uiteraard.

   Goed bezig! In welke onderwijs-tak werk je? (Ik in het VO.)

   Verwijderen
  2. Ja, dat was misschien niet zo'n gepaste opmerking....sorry, ik realiseerde me dat niet. Ik werk al weer 8 jaar in het mbo onderwijs, daarvoor heb ik altijd in het vmbo gewerkt, inmiddels al 20 jaar werkzaam in het onderwijs, daarvoor andere dingen gedaan (ben nu 50).

   Verwijderen
  3. Niek, no worries kerel! Ik vond je opmerking wel grappig/ironisch. :-)

   Ah kijk aan. Qua vmbo klassen heb ik ook een aantal jaar ervaring maar ik beperk me nu tot mavo/havo/vwo onder- en bovenbouw (en dat is breder inzetbaar dan de meeste collega's zijn) Heb trouwens mijn LIO stage wel op een MBO gelopen met daarna mijn eerste betaalde uurtjes alleen geen volledig schooljaar.
   Fijne werkweek gewenst!

   Verwijderen
 2. Leuk dat je het boek bent gaan lezen! Inderdaad leuk om eens stil te staan waar je wel F*cks aan geeft of natuurlijk wil geven!

  BeantwoordenVerwijderen