zaterdag 24 november 2018

Big tiny houses!

Nee, niet de bekende sleurhut of stacaravan maar een nieuwe vorm van niet-permanente bouw.

De woningmarkt in Nederland laat een steeds groter tekort zien, met name in steden zoals Amsterdam en Rotterdam. Een initiatief dat kan helpen het probleem op te lossen zijn verplaatsbare woningen, die beschikbaar worden gemaakt op de plek waar de nood het hoogst is. Met name gemeenten en sociale woningbouwverenigingen lijken er graag gebruik van te maken.


Oh en: HIEP HIEP HOERA! Dit is het 400e blogbericht! Sinds januari 2015 ben ik hier bezig en dit is wel een mooi momentje om mijn trouwe lezers te bedanken voor hun belangstelling. Bij deze dus. Neem wat lekkers bij de koffie en lees lekker verder. :-)


1500-3000 verplaatsbare huizen in Rotterdam


Er is dus sprake van niet-permanente bouw. Het gaat om prefab-huizen die zo uit de fabriek komen rollen waarmee lange bouwperiodes voorkomen worden.
Het maakt ook een aantal juridische procedures overbodig. Het is niet nodig om het bestemmingsplan aan te passen en een rechtelijke toets door omwonenden te laten plaatsvinden. In principe kunnen kopers meteen hun maximale hypotheek berekenen of huurders zich inschrijven voor de plannen.

De verplaatsbare woningen maken het mogelijk om veel sneller te reageren op behoeften van de woningmarkt. Zodra een tekort oploopt is het mogelijk om daar meteen wat aan te doen, mits er een stukje vrije grond beschikbaar is. Rotterdam heeft bekendgemaakt 1.500 tot 3.000 van deze woningen te gaan plaatsen. Dat zijn er meer dan de 1.200 die in 2017 in heel Nederland werden geplaatst. Het ging toen om 6 % van de nieuwe sociale huurwoningen. Het lijkt erop dat dit type woning in 2018 een meer belangrijke rol gaat spelen op de woningmarkt.


Succes in andere delen van het land


Zowel in het Gelderse Nijkerk als in America, Weert en Panningen in Limburg hebben de betrokken organisaties goede ervaringen met de verplaatsbare woningen. Zij zorgden er daarmee voor dat er snel nieuwe woningen bij konden komen. Ook in Amsterdam-Oost werden er op die manier 81 sociale huurwoningen geplaatst. Hiermee zal het totale tekort op de woningmarkt niet opgelost worden. Wel is er een kans dat het er onder andere in Rotterdam voor kan zorgen dat de grootste druk in ieder geval even van de ketel gehaald wordt. En wanneer er in de toekomst een woningoverschot zou ontstaan breken we de boel gemakkelijk weer af.


Geen tiny houses


Dit verhaal gaat niet over tiny houses, maar over verplaatsbare woningen voor kleine huishoudens of gezinnen. Dat zijn huizen die je na 10 tot 40 jaar op kunt pakken, op een vrachtwagen kunt zetten en elders neer kunt zetten. Dus geen pipowagen voor één persoon op wielen, maar een huis met één of meer slaapkamers, die in de fabriek gebouwd wordt.

Stel je voor dat je straks een huis koopt, na een tijdje verhuist en je huis meeneemt. Verhuizen wordt opeens een ander werkwoord: ik ver-huis. Je neemt je huis mee, als een slak zijn slakkenhuis.

Een impressie:bronnen: https://hypotheekberekenen.nl
https://www.cobouw.nl/woningbouw/nieuws/2017/07/verplaatsbare-huizen-vliegen-de-fabriek-uit-101251118

Geen opmerkingen:

Een reactie posten