Mededeling Liander
Via de post werd me meegedeeld dat mijn energiemeters verouderd zijn en dat er binnenkort slimme meters geïnstalleerd gaan worden. Er komen direct een aantal vragen bij me op:
Zijn de meters dusdanig oud dat ze sowieso vervangen moeten worden of wordt met "verouderd" bedoeld dat het geen slimme meters zijn? Ik mag alvast een afspraak inplannen als ik dat wil maar afwachten totdat er contact wordt opgenomen kan ook. Nou mooi, dus nog even ruim te tijd om me er even in te verdiepen.
Situatie in Nederland
In Nederland hebben inmiddels ongeveer 600.000 huishoudens een slimme energiemeter. Vanaf 1 januari 2015 krijgen ook de overige huishoudens van hun netbeheerder zo’n meter aangeboden. Men kan er echter voorlopig ook nog voor kiezen om de slimme meter te weigeren. En dat is misschien niet eens zo’n gek idee, gezien de vele nadelen die eraan kleven.
Redenen om het niet te doen
- Zonnepanelen.
Voor het geval ik zonnepanelen zou gaan plaatsen wil ik niet benadeeld worden bij teruglevering. Dus gewoon 1 op 1 verrekenen en wat er onder de streep staat aan kWh dient verrekend te worden.
Met een slimme meter zou geleverde stroom via tarief X en geleverde stroom via tarief Y berekend kunnen worden. - Afluisteren of hacken van het signaal. Via https://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl (duidelijke naam lijkt me zo) vallen voorbeelden uit diverse internationale bronnen te lezen van situaties waar slimme meters toch niet zo betrouwbaar en/of veilig zijn zoals wordt gezegd. Liander legt op hun website uit waarom er nog nooit een slimme meter van hun gehackt zou zijn.
In Spanje vonden twee hackers onlangs een lek in de beveiliging van slimme energiemeters. Ze wisten diverse versleutelde codes te kraken, waardoor ze toegang kregen tot allerlei gegevens die door de meter naar de netbeheerder worden gestuurd. Zo konden zij zelf het energieverbruik invullen, de rekening naar iemand anders laten sturen en de elektriciteit op afstand uitschakelen.
Volgens Netbeheer Nederland zijn de slimme energiemeters in ons land beter beveiligd dan in Spanje. De meters hier hebben stuk voor stuk een unieke beveiligingscode. Daardoor is het lastiger om meerdere meters tegelijk te hacken. Toch ontkent Netbeheer Nederland niet dat de slimme energiemeter mogelijk hackbaar is. Een hackbare energiemeter brengt allereerst een risico met zich mee voor de netbeheerder: klanten zouden kunnen gaan frauderen met hun energieverbruik. Er zijn echter nog veel rampzaligere scenario’s denkbaar. Wanneer bijvoorbeeld terroristen de versleuteling weten te kraken, krijgen zij de controle over (delen van) de energietoevoer. - Veiligheid.
In het programma Kassa werden de veiligheidsrisico's van slimme gasmeters op 04-11-2017 (precies een jaar geleden dus) belicht. Zie hier uitzending gemist. En is er eigenlijk al eens serieus onderzocht of de straling van slimme energiemeters daadwerkelijk onschadelijk is voor onze gezondheid? - Privacy.
De netbeheerder krijgt via de slimme energiemeter verregaande inzage in ons energieverbruik. Hij kan zelfs zien wanneer we op vakantie zijn. De vraag is of dat wenselijk is.
Redenen om het wel te doen (volgens Liander zelf)
- Dag en nachttarief - Is NIET voordeliger bij mijn situatie/verbruik.
- Automatisch doorgeven van meterstanden - Dat ik een maal per jaar zelf de meterstanden moet doorgeven vind ik prima!
- Extra inzicht in mijn verbruik - Ik noteer 1 a 2 keer per maand zelf de tussenstanden. Dat inzicht heb ik dus al.
- Variabele tarieven voor energie - Niet van toepassing en volgens mij wordt dit slechts bij een paar leveranciers aangeboden.
- Juiste registratie van opgewekte energie - Hahahaha, wat een grapjassen! Dit verhaal staat erbij: "De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen. Als u op een zonnige dag dus meer opwekt dan dat u op dat moment verbruikt, dan wordt de teruglevering niet geregistreerd en dus niet verrekend. Om deze redenen bestaat het risico dat de meter minder registreert dan wat u heeft teruggeleverd. Dit kan niet worden gecontroleerd. En als uw meter niet al uw teruglevering verwerkt, dan duurt het ook langer voordat u uw zonnepanelen heeft terugverdiend." Samengevat: een analoge meter zou niet geijkt zijn voor teruglevering.
Nou, DAT durf ik wel aan.
Tenslotte: Laat je niet gek/hack maken!
Overige bronnen:
https://www.energieleveranciers.nl/blog/nadelen-slimme-meter/
Wij hebben de toegang op afstand, door de netbeheerder, laten afsluiten. Bij plaatsen van de meter wordt dit aangeboden en moet dan door jezelf worden aangemeld. Is gebeurd en daarover een bevestiging ontvangen. Of dit voldoende bescherming biedt tegen hacken weet ik niet. Francine
BeantwoordenVerwijderenIk heb 'm destijds ook geweigerd. Mijn voornaamste reden: later een slimme meter aanschaffen kan altijd nog (voor ongeveer 50,-), maar de oude meter krijg je nooit meer terug
BeantwoordenVerwijderenWij hebben hem ook geweigerd, we hadden juist 1/2jr voor de slimme meter zou komen een digitale meter gekregen nou die zal nog wel eventjes mee gaan. Hoor te veel ongeregeld heden en daarom hebben wij néé gezegd.
BeantwoordenVerwijderenDe slimme meter werkt prima, elke dag en uur kun je je verbruik inzien. Dat kun je alleen beoordelen als je er zelf een hebt en niet van berichten op het internet.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben wel een slimme meter. Dat kwam standaard met de nieuwbouwwoning mee. Als ik nog een analoge meter gehad zou hebben, dan zou ik de digitale ook zeker weigeren. Ik zie ook geen enkel voordeel.
BeantwoordenVerwijderenAllemaal bedankt voor jullie reacties. Ik weet me gesterkt in mijn standpunt :-)
BeantwoordenVerwijderen