zaterdag 10 november 2018

Woningtekort dreigt!

Met een enkel telefoontje gisteren heb ik de digitale meters geweigerd. Toen ik gevraagd werd naar de reden en deze kort noemde (privacy, salderen met zonnepanelen) begreep de aardige telefoniste dit wel. Ik kreeg het idee dat er nog wel meer zijn zoals ik :-)


Hypotheek afsluiten


Aangezien je nooit weet wat de toekomst brengt is het soms goed even wat voor te bereiden. Stel: ik zou willen verhuizen en een nieuwe hypotheek nodig hebben, waar moet ik dan op letten.

Er is, door kleine aantal beschikbare woningen, een verkopersmarkt geworden. De huizen gaan als warme broodjes over de toonbank. Hier vond ik wat goede tips, zeker ook voor de starter handig om niet in de stress te schieten.
Een passende hypotheek strekt verder dan alleen de laagste hypotheekrente. Je wilt ook dat het goed geregeld is als je bijvoorbeeld op termijn wilt verhuizen.


Woningtekort!


De woningmarkt dreigt tot stilstand te komen, omdat er nog nauwelijks huizen worden verkocht. Het is voor met name starters lastig om een hypotheek te krijgen, maar nog moeilijker is het om een huis te vinden dat te koop staat. Het is een gebrek aan aanbod dat tot de problemen leidt.

Er was al sprake van een krappe woningmarkt, maar die lijkt nog steeds krapper te worden. Het Kadaster laat met cijfers zien dat er 20,3% minder woningen worden verkocht dan een jaar geleden. Ook het aantal verstrekte hypotheken is met bijna 11% afgenomen. Het zijn cijfers die laten zien dat de drukte op de woningmarkt voorbij is, al heeft dat de gekte niet laten afnemen.

Met name starters zijn de dupe, omdat een hypotheek voor hen vaak lastig is. Als ze hun maximale hypotheek berekenen komt daar een te laag bedrag uit. De krapte op de woningmarkt leidt er toe dat prijzen oplopen. Investeerders nemen de markt over, waardoor starters buitenspel staan.
Het valt lastig te voorspellen wanneer er weer meer huizen beschikbaar zullen komen.


De gewone Nederlander kan geen huis meer kopen


Zoals via bovenstaande link te lezen is: slechts 10% van de te koop staande huizen kan door Jan Modaal betaald worden. In 2016 was dat nog 25%.
Ik ben vooral blij dat ik nu een huis heb en geen starter meer ben. Doorstromers staan er een stukje gunstiger voor dan starters, vooral als die niet groter maar juist iets kleiner willen gaan wonen. Voorts is er geen directe aanleiding om te verhuizen, dat is natuurlijk het allerbeste.

Voorlopig maar lekker doorgaan met extra aflossen (en sparen en crowdfunden) is het devies.2 opmerkingen:

  1. ik ben ook erg blij dat wij 3 jaar geleden konden kopen.. de huizen gingen toen ook al snel weg, maar wij hadden geluk dat we een huis tegen kwamen waar én veel aan geklust moest worden (hierdoor was er weinig interesse voor dit huis) én gedwongen verkoop wat zorgde voor een aantrekkelijke vraagprijs (onder de taxatiewaarde) en zelfs nog ruimte om te zakken met die prijs.. (bank moest akkoord gaan vermoedelijk ivm restschuld oid ) we willen hier voorlopig zeker niet weg idd :D bizar voor welke bedragen de huizen in de buurt verkocht worden... als zoete broodjes idd.. tegen opbod..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed gedaan en inderdaad, als je bereid (en in staat) bent te klussen dan is er veel meer mogelijk.
    En mee eens dat de huidige prijzen, vooral in de Randstad, exorbitant hoog zijn.

    BeantwoordenVerwijderen