dinsdag 11 december 2018

Raadsel opgelost - RECTIFICATIE

Drukke tijden, er loopt van alles. Gelukkig overwegend leuke dingen!

Daarom vandaag alleen even de oplossing van het raadsel van zondag.

Een telefoonnummer dat met 06 begint heeft, hoogstwaarschijnlijk al 2 cijfers op de juiste plek staan.
De 06. Aangezien ik niet in de buurt woon van bijvoorbeeld Almere (netnummer 036) of en andere plaats dat als netnummer 0.6 heeft.

Ok, dan is de tweede aanname dat er louter 1 getal vergeten is en dat er geen andere fouten gemaakt zijn. Op hoeveel plekken kan dan het ontbrekende getal staan?

06-.x.x.x.x.x.x.x.   Op 8 plekken dus!

Als we er vanuit gaan dat elk getal gebruikt mag worden dan zouden er dus 8x10=80 mogelijkheden zijn.

Zoals door een trouwe lezer terecht opgemerkt werd: het hangt er maar vanaf welk nummer het is.

Zelfs bij een nummer met verschillende cijfers zoals 06-.1.2.3.4.5.6.7. geeft een 1 op het eerste of tweede puntje hetzelfde nummer als resultaat. Voor het eerste puntje zijn 9 mogelijkheden (omdat 0 niet kan)

Voor elk volgend puntje ook steeds 9 mogelijkheden omdat het cijfer voor het puntje nogmaals ingevuld niet nogmaals een nieuw resultaat geeft.

Dus in het gestelde raadsel, zonder het daadwerkelijke telefoonnummer te zien, zijn er dus MAXIMAAL (8x9=)72 mogelijkheden.

Maar stel dat het nummer zeer eenvoudig is, zoals: 06-1111111. Ergens een 1 toevoegen levert maar 1 telefoonnummer. Op de 8 mogelijke plekken de overige 9 getallen invullen levert 8x9+1 = 73.
Maar de 0 op plek 1 moet er nog af....dus ook 72 mogelijkheden.

Wauw! Dus het antwoord lijkt te zijn: in de gestelde casus zijn er altijd PRECIES 72 mogelijkheden!

3 opmerkingen:

 1. Dit antwoord geldt alleen als het nummer uit verschillende getallen bestaat. Stel het nummer is 061111111, dan kan er slechts op 1 plek een 1 bij worden gezet, want elke plek levert hetzelfde nummer op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verdraaid! Je hebt gelijk EN ongelijk! Zelfs met 7 verschillende cijfers maakt het niet uit of je een 2 voor of na een bestaande 2 neerzet! Wauw...

   Verwijderen
 2. Veel minder dan 80 opties dus. Goed gezien.

  BeantwoordenVerwijderen