zaterdag 1 december 2018

INBREKERS en aflossen op cruise control

Over inbrekers zo meteen meer, eerst even mijn aflosgedrag van 2018 en een planning hieromtrent voor 2019.


Wat heb ik afgelost in 2018?

(Met de maand december alvast meegerekend.)

Totaal aan reguliere aflossingen: €5.669 (€472 / mnd)
Totaal aan extra aflossingen: €8.517 (€710 / mnd)
Totaal: €14.168 afgelost, niet gek. (Dit komt neer op €1181 / mnd.)

Zeker niet gek vooral in de tweede helft ging het hard, als alleenstaande.

Daarnaast betaalde ik qua rente (bruto) €3.365, gemiddeld ruim €280 per maand. Je zou kunnen zeggen dat ik mijn woonlasten goed in de hand heb.


Aflosplannen in 2019


Omdat ik merk dat mijn spaarsaldo niet groeide maar zelfs wat kromp had ik het volgende bedacht:

Het maandelijkse aflosbedrag laten staan waar ie staat (op €900) en dus niet verder ophogen.
In mei een extra extra aflossing doen van €500 (deel vakantiegeld/belastingteruggaaf).
In december een extra extra aflossing doen van €400. (deel 13e maand)

Hoe zou het plaatje er over een jaar dan uitzien?

Totaal aan reguliere aflossingen: €5.243 (€437 / mnd)
Totaal aan extra aflossingen: €11.700 (€975 / mnd)
Totaal: €16.943 afgelost, prima! (Dit komt neer op €1412 / mnd.)

Alles wat er verder over blijft aan extra's etc. sluis ik door richting de spaarrekening. Mocht deze zich sneller vullen dan verwacht dan kan ik altijd nog besluiten de hypotheek een extra injectie te geven. Al was het alleen maar een extra €300 om precies op een gemiddeld maandelijks aflosbedrag van €1000 uit te komen. :-)


Rente in 2019


Oh, en qua rente betaal ik in 2019 een bruto bedrag van €2995 wat neerkomt op net geen €250 per maand. Dit zou wellicht zelfs wat minder kunnen zijn als rentemiddelen een lager rentepercentage oplevert.

Iemand die niet extra aflost (zijn die mensen er nog?) zal anders kijken naar rentemiddelen dan iemand die wel snel zijn/haar hypotheek omlaag brengt. Met mijn huidige aflosregime heb ik de hypotheek ergens tussen 2025 en 2027 geheel afgelost. Mijn rentevastperiode loopt af per juli 2025.

Als de rente in 2025 nog vergelijkbaar laag is als nu en ik zou NIET rentemiddelen zou dit betekenen dat ik maar kort profiteer van een lagere rente. Zou de rente tegen die tijd gestegen zijn tot 2,25% (of hoger) dan heb ik helemaal geen extra voordeel.

Met de huidige rentestanden bij A.S.R. loopt het volgend jaar zo'n vaart nog niet (zie afbeelding).
Wanneer ik nu zou willen middelen kan dat niet want de nieuwe rente is hoger dan mijn huidige. Zoals linksboven te zien is: nieuwe rente bij een looptijd van 10 jaar = 2,32%. Bij een looptijd van 8 jaar overigens ook 2,32%. Nu, met een resterende looptijd van 6½ jaar, zijn de looptijden van 8 en 10 jaar degene om in de gaten te houden.

Wanneer komt er, met de huidige rentes, voor het eerst een omslagpunt? Dat zou in december 2019 zijn: nieuwe looptijd = 8 jaar met een rente van 2,24%. Voor 0,01% aan lagere rente doe ik het natuurlijk niet en ook moet ik de vaste extra kosten van €100 nog terugverdienen om er beter af te komen. Alhoewel is dat, met een resterende looptijd van een aantal jaren, al gauw bij elkaar bespaard, ook met slechts 0,01% rentewinst.

Een ander omslagpunt: hoe laag zouden de rentes NU moeten zijn om met een lagere nieuwe rente uit te komen? Dat staat vermeld in kolom I t/m M:
Nu, in december 2018 zou een 10-jaarsrente van 1,67% rentemiddelen een rente van 2,24% opleveren. De 10-jaarsrente heeft al eens op 1,70% gestaan, dus....zou de rente weer dalen naar dit laagste niveau dan wordt middelen al snel interessant.

Voor wat betreft de 8-jaars rente zou deze nu 1,21% moeten zijn om hetzelfde te bereiken.

De rentes gaan trouwens pas in 2020 (misschien) wat stijgen, wordt voorspeld.


Inbrekers


Wat was er nu met de *clickbait* inbrekers???

Een rekenkundig raadsel (afkomstig uit een wiskundeboek). Ik heb trouwens zelf ook wel idee├źn, ik zeg: een nieuwe rubriek!

Raadsel #1: Twee inbrekers arriveren bij een bungalow met een alarmsysteem. Met een speciale lamp wordt het toetsenbord beschenen en de muiters zien dat de toetsen voor de getallen 2, 6 en 9 verreweg het meest gebruikt zijn. Dit specifieke beveiligingssysteem werkt met een pincode van 5 cijfers.

Hoeveel mogelijke combinaties zijn er?

Veel puzzelplezier!

7 opmerkingen:

 1. 3 cijfers zijn bekend, dat zijn 5! = 120 combinaties. Tezamen met 6 andere getallen die tezamen 5 combinaties van 2 cijfers geven (30 in totaal) maakt 3600 combinaties (30*120).

  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. sorry foutje, antwoord blijft hetzelfde, maar uitleg klopt niet. in totaal zijn er 30 combinaties mogelijk van 2 cijfers (van de 6 cijfers die niet bekend zijn. In combinatie met de 3 cijfers die wel bekend zijn levert dit 120 combinaties (6*5*4) op voor elk van de 30 combinaties, 120*30 = 3600

  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bas, mooi dat je er mee bezig bent! Je zit er echter helemaal naast: het aantal mogelijkheden is veel kleiner dan 3600.

   Ik zal er vanavond of morgen even een nieuwe blogpost aan wijden.

   Tip: Jij redeneert: "3 cijfers zijn bekend" maar het moet zijn: "ALLE 5 cijfers zijn bekend".

   Verwijderen
 3. je kunt natuurlijk 1 cijfer meerdere keren gebruiken, niet bij stilgestaan. Dan moet het 243 (3^5) zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je komt in de buurt maar ook dit klopt niet. Een code als 22222 kan nu immers ook, volgens jouw berekening.

   Verwijderen
 4. Het leven was voor mij ondraaglijk toen Willem het uitmaakte, mijn geluk was weg en ik huil bijna elke dag. Ik deed mijn best om Willem te vergeten, maar hoe meer ik probeerde, hoe meer hart gebroken ik werd, ik kon niets doen zonder de gedachte aan Willem. Ik voelde me ongemakkelijk en toen zocht ik hulp op internet over hoe ik mijn ex terug kon krijgen toen ik verschillende getuigenissen zag van mensen die getuigen over Lord Bubuza wonderbaarlijke krachten. Lord Bubuza heeft het gebroken huis hersteld, de minnaar herenigd, mensen geholpen om loterij te winnen, echtscheidingsparen herenigd, kanker genezen en nog veel meer gedaan met zijn magische spreuk. Ik was overtuigd en verrast, dus nam ik contact op met Lord Bubuza voor hulp via Whatsapp: +1 505 569 0396, ik vertelde hem hoe mijn vriend het met me uitmaakte en hij antwoordde dat hij me zal helpen en dat mijn vriend me zal smeken om hem terug te accepteren . Het was als een grap en grappig, maar ik volgde Lord Bubuza Instructions en deed wat hij me vertelde. Uren later stuurde Willem me een sms met de vraag hem te vergeven en hem terug te nemen. Hij kwam huilend naar mijn huis en smeekte me hem te vergeven. We leven nu gelukkig. Lord Bubuza is een emotionele en hartgenezer. Hij kan alles doen met zijn wonderbaarlijke spreuk, Lord Bubuza is een God op aarde. Neem contact met hem op via E-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via Whatsapp: +1-505-569-0396 ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahahahaha, vanwege de originaliteit laat ik dit SPAM-bericht staan.
   XD XD XD

   Verwijderen