donderdag 7 maart 2024

Nooit meer

"Frustatie is de spanning tussen dat-wat-is en dat-wat-zou-moeten-zijn.

Potentie is de spanning tussen dat-wat-is en dat-wat-zou-kunnen-zijn."


Het schijnt de nationale week zonder vlees te zijn, lijkt me een prima initiatief. Minder vlees eten heeft positieve effecten op mens, dier en milieu. Bijna ongemerkt eet ik de laatste tijd een stuk minder vlees. Ik ben niet van plan vegetariër te worden omdat ik denk dat het slim en gezond is ook wat dierlijke eiwitten binnen te krijgen. Ik heb me er niet extreem diep in verdiept maar daarover verschillen de meningen nogal.

In het boek van Allen Carr "Eindelijk je streefgewicht!" worden diverse zienswijzen belicht. Carr beargumenteert dat voedsel behandelen de voedingswaarde ervan vermindert en dat wij (Homo Sapiens) niet zijn bedoeld om vlees te eten. Hij heeft wel een punt dat het grootste landdier, de olifant, strikt planteneter is en daaruit al zijn eiwitten weet te halen. Ook het grootste landdier ooit (ik denk de Brachiosaurus?) was planteneter. In zijn geheel vind ik zijn verhaal niet sluitend en ik hoop het boek binnenkort aan 1 of 2 bevriende biologen te laten lezen.

Ook komt als invalshoek voorbij of we het moreel zouden moeten willen. (Het doden van dieren met het doel ze op te eten.) Als we een lammetje zien dartelen in de wei, denk je dan: "mmm, die zou smaken!" of "kijk wat lief". Er is sowieso wel een morele grens bij welke dieren we wel en niet willen eten. Dolfijnen staan bij de meesten niet op de menukaart maar walvissen in sommige culturen weer wel. Ook zouden we gruwen bij het moeten opeten van een huisdier.

Onderaan de streep: als alleen nog vlees gegeten zou worden door de mensen die ook bereid zijn ze te doden en te slachten was 99% van de wereldbevolking vegetariër. Voor wat betreft viervoeters dan bedoel ik. De aaibaarheid van vissen en ook kippen vind ik nauwelijks bestaand en ik zou me kunnen voorstellen dat ik een vis vang en deze ter consumptie zou bereiden. Ook bij een kip kan ik me dat inbeelden en mijn Pake zaliger slachtte zelf zijn kippen.


Voedselrichtlijn voor mezelf

Ik houd wel van overzicht en rijtjes dus ik heb het e.e.a. eens gesorteerd:

voedsel

tweederangs

derderangs

vergif

vers fruit/sap

diepvries groenten/fruit

koemelkproducten

alcohol

verse groente

diepvries pizza

vruchtensap uit pak

geraffineerde suiker

vers gepelde noten

Light frisdranken

rundvlees

 

gekookte / gewokte groente

noedels

varkensvlees

 

volkoren brood

Bitter Lemon

overige frisdranken

 

aardappels

gezouten pinda's etc.

chips

 

rijst (gekookt of nasi)

koffie

  

halvarine

chocola

  

rauwe vis / sushi

   

gebakken/gerookte vis

kip / kalkoen

   

hummus

   

volkoren pasta

   

thee

   

olijfolie / zonnebloemolie

   


Ik probeer ervoor te zorgen dat ik 70% van mijn calorieën uit eersterangs voedsel te laten bestaan. De overige 30% mag uit de 2e of 3e kolom komen. Wat er in de 3e kolom staat haal ik zelf niet in huis maar zou ik kunnen nuttigen bij iemand anders of in een restaurant. Ik realiseer me ineens dat de diepvriespizza's uit kolom 2 geen salami of ham mogen bevatten haha. Geen probleem: die met kip en tonijn vind ik ook erg lekker.

Een extra reden om vooral geen rundvlees meer te eten is de impact op het milieu.

 

Laatste bespiegelingen

Het aspect "smaak" is volgens Carr ook erg belangrijk: het vertelt ons wat we kunnen eten en wat niet. Of iets giftig of bedorven is en giftige planten smaken meestal bitter en alhoewel Carr deze smaak nergens benoemd vind ik die wel voor de hand liggen. Ook smakeloze zaken zouden we niet moeten eten, zoals vlees en vis. Nooit meer bittere en/of smakeloze dingen eten? Dus ook geef witlof, grapefruit, koffie en cacao? Ondanks dat ik het een nuttig boek vind en het zeker aanraad als je wilt afvallen vind ik hem qua objectiviteit en logica echt onderdoen voor de stoppen met roken en stoppen met alcohol boeken.

Ik heb er zelf dus bovenstaande lijst van gedestilleerd en met name noem ik nog even hummus dat ik echt HEERLIJK vind smaken! 

Over destilleren gesproken: het beetje gestilleerde drank dat ik in huis had heb ik gedestilleerd tot ca. 90% alcohol zodat ik het kan gebruiken als brandspiritus. De meeste flessen wijn heb ik weggegeven. De laatste speciaalbiertjes gaan waarschijnlijk naar de buurman en de laatste pilsjes wachten tot er iemand langskomt die ze opdrinkt of tot ze over datum zijn. Over koffie, chocola en alcoholvrij bier ben ik er nog niet helemaal uit. Vooralsnog drink ik dagelijks 3 koppen koffie, eet soms een boterham met pure hagelslag en drink ik geen enkele vorm van bier. Het laatste vlees van viervoeters in de vriezer eet ik ook nog wel op. #tegenverspilling

Vanavond neem ik het enige drankje dat een mens echt geluk brengt: mijn laatste. 

Fijne donderdag!


"De vraag is niet: kunnen dieren denken? Noch: kunnen zij spreken? De vraag is: kunnen zij lijden?" 

- Jeremy Bentham, filosoof

7 opmerkingen:

 1. Ik heb niet zoveel fidusie in hem. Ik vind de boeken va ndr Greger (non profit, science based) veel fijner!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel fijner? Hoe bedoel je dat?

   Verwijderen
  2. Omdat alles wat hij schrijft degelijk wetenschappelijk is onderzocht en niet ' op gevoel'. Ik wil graag kunnen begrijpen wat voedingsstoffen doen in je lichaam. Wat wel wordt opgenomen en wat niet bijv. Hoe chemische processen werken. Hoe stoffen bijv worden opgenomen in je darmen en door de barriere in je hersenen bijv. Hij legt alles goed uit. Daarnaast verdient hij niets aan zijn boeken en platform nutritionfacts.org en dat vind ik sws geloofwaardiger dan miljonair Carr

   Verwijderen
  3. Ik ga je bron zo even lezen en ik snap wat je zegt.
   Wel nog de toevoeging dat Carr miljoenen mensen van het roken afhielp (ik las ergens 50 miljoen and counting). Daar mocht hij best wat aan verdienen vind ik. Hoeveel er door hem van de alcohol afgekomen zijn en gezonder zijn gaan eten weet ik niet. Het heeft mij in elk geval ontzettend geholpen. Zoals al gezegd vind ik zijn "eten" boek het minste van de 3.

   Verwijderen
 2. Altijd goed om bewust om eten na te denken, maar persoonlijk zou ik geraffineerde suiker niet zo zwaar straffen. Een hoop voedingsgoeroe's hebben er de oorlog aan verklaard, maar volgens mij is er nul wetenschappelijk bewijs voor slechte eigenschappen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://radar.avrotros.nl/artikel/zonder-geraffineerde-suiker-wat-klopt-van-de-gezondheidsclaim-50658

   Verwijderen
 3. Dat doe ik ook niet. In zijn algemeenheid is extreem bewerkt voedsel niet goed voor je maar als je 70-80% gezond eet maakt het niet zoveel uit wat je als overige 20-30% nuttigt, met uitzondering van alcohol. En los daarvan is het beperken van je suikerinname, al dan niet bewerkt, voor veel mensen een goed idee. Zeker als je af wilt vallen.

  BeantwoordenVerwijderen