woensdag 31 januari 2018

Een dubbeltje op zijn kant.

Gisteravond zag ik op TV het programma "een dubbeltje op z’n kant. In deze aflevering draaide het om Marjolein (29) en Nick (27). Dit stel heeft zulke hoge schulden, dat ze op het punt staan om hun huis uitgezet te worden. Ze hebben een kindje en Marjolein is 30 weken zwanger van nummer twee.

De huur was twee maanden niet betaald, oh nee: VIER maanden niet betaald en de verhuurder gaf aan dat dit al de zoveelste (5e, 6e?) uitzettingsprocedure was die opgestart werd. Ook daarop een verbaasde reactie met grote ogen van het stelletje.

Marolein kon "bogen" op 3 niet afgemaakte opleidingen maar hierin nog overtroffen door haar vriend wiens teller al op 4 staat. Ze worden momenteel enigszins ondersteund door de moeder van Marjolein, maar die is het allemaal wel een beetje zat. De "oplossing" van Nick: EEN VIJFDE OPLEIDING STARTEN !!! Alsof een opleiding niks kost maar direct geld in het laadje brengt!

Als Annemarie (budgetteer specialist: hard maar rechtvaardig) de inkomsten en uitgaven in kaart brengt, blijkt dat ze van de €955 die ze ontvangen (geen werk, geen uitkering, maar louter toeslagen!), per maand ca. €1400 opmaken aan boodschappen!

De gecombineerde studieschulden bedroegen ca. €60.000,- en diverse andere schulden maken een totaal van ca. €80.000,-.

Jemig de pemig: dan ben je nog geen 30, het 2e kindje is op komst en heb je er zo'n puinhoop van gemaakt. Nou ja, als je wilt weten hoe het afloopt: bekijk hier uitzending gemist.

Persoonlijk vind ik dit een tof programma om te kijken omdat zowel John Williams als Annemarie van Gaal vriendelijk en respectvol met de mensen omgaan. Verder lekker nuchter Nederlands en niet sensatiebelust.
Het doel is steeds duidelijkheid en structuur in de financiële huishouding aan te brengen. Samen met een team van deskundigen zorgt John ervoor dat er zicht komt op een schuldenvrij leven.


4 opmerkingen:

 1. Dat is wel heftig! 1400 euro per maand aan boodschappen hoe krijgen ze dat wel niet voor elkaar?

  In het begin keek ik er wel naar het programma maar de laatste jaren niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schrijnend geval inderdaad. Toch heb ik altijd een gemengd gevoel bij het "wij lossen je problemen op in ruil voor (leed)vermaak voor de rest van Nederland".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-) Ik ben het op beide punten niet met je eens.
  Schrijnend vind ik het pas als er schulden zijn ontstaan door oorzaken buiten de schuldenaren. Zoals ziekte, een ongeval, afpersing door derden, bureaucratie etc.

  Ik vind dat, door de correcte manier van presenteren, van leedvermaak geen sprake is. Ik zie het ook als een manier waarop kijkers zien hoe problemen ontstaan en op te lossen zijn. Wellicht dat het hierdoor bij veel anderen niet zo ver komt. Noem me naief... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook altijd. Zoals de moeder zei, ik moet me inhouden je een klap te verkopen. Nou, die kreeg hij van mij. Ongelooflijk wat een houding.
  En die cola...... nou ranja is ook goed als je zoveel schulden hebt. Allemaal A-merken. Daar was veel, heel veel te besparen.

  BeantwoordenVerwijderen