vrijdag 3 augustus 2018

Correctie rentebedrag en hoge huizenprijzen

Het extra aflossen van de hypotheek doe ik meestal 2x per maand op 2 verschillende manieren:

1) rond de 26e dag via automatische overboeking
2) rond de 3e dag via iDeal of overboeking

In het verleden werd de verschuldigde rente op 1 peilmoment berekend. Alle bedragen liepen precies in de pas met wat ik zelf berekende via mijn excel bestand.

Tegenwoordig is het zo dat de rente (volgens mij) per dag berekend wordt. De berekende bedragen wijken nu per maand een klein beetje af en daarom pas ik de resterende hypotheeksom handmatig aan in het excel bestand.

Daar dit steeds aanpassingen naar beneden zijn is dit een prettige bezigheid.


Sneeuwbaleffect


Met de huidige aflosbedragen (<€1000) is de afwijking klein: ca. €1 per maand. Naarmate de bedragen groter worden zal de afwijking t.o.v. de berekende waarde dat ook zijn alhoewel de resterende som waarover de rente berekend wordt natuurlijk kleiner wordt. Nou ja, we zien het de komende maanden wel.


Huidige huizenprijzen hoger dan ooit


De huizenprijzen liggen hoger dan ooit, door de recente stijgingen op de woningmarkt. Starters kunnen al bijna geen hypotheek meer krijgen, maar krijgen het nog lastiger om dit jaar of volgend jaar een huis te kopen. De prijzen zijn met gemiddeld 9% gestegen, waardoor een huis nu gemiddeld €289.000 kost.


Stijgende trend sinds het "dieptepunt"


Sinds het dieptepunt in 2013 is er sprake geweest van een stijging van gemiddeld 29 %. Waarbij opgemerkt dat het "dieptepunt" wat mij betreft dichter bij het reële niveau ligt dan de belachelijk hoge prijzen van 2008 en 2018. Dat maakt huizen voor een grote groep starters onbetaalbaar. Als zij hun maximale hypotheek berekenen is dat vaak onvoldoende om de financiering rond te kunnen krijgen. Niet per se vanwege te hoge maandlasten, maar wel door de strenge normen en de hoge huizenprijzen van dit moment.

Het maakt de woningmarkt een steeds moeilijker te nemen horde voor starters. Zowel singles als stellen hebben het moeilijk om een eigen huis te kopen. Toch zijn de huizenprijzen pas in een derde van de provincies weer terug op het niveau van voor de crisis. Het geeft aan dat er sprake is van een duidelijke tweedeling, tussen delen waar de prijzen hard stijgen en delen waar een huis gemiddeld genomen nog niet zoveel kost.


Grote verschillen in het land


De huizenprijzen op de woningmarkt laten grote verschillen zien in het land. Starters kunnen in provincies zoals Drenthe nog gemakkelijk een hypotheek krijgen en een woning kopen, omdat de prijzen daar zo'n 8 % lager liggen dan in het derde kwartaal van 2008. In een derde van de provincies liggen de prijzen bovendien nog zo’n 5 % onder dat niveau. Andersom laten Amsterdam en andere grote steden prijzen zien die al 12 % boven het niveau uit 2008 liggen. Daar is het met name voor starters haast onmogelijk om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen. Het valt op dat met name appartementen flink duurder zijn, terwijl twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen juist minder waard zijn geworden.


Remedie tegen krimp?


Als bewoner van een krimpregio zeg ik: laat de verschillen maar verder oplopen zodat er minder mensen in de Randstad willen wonen en de krimp gelijkelijk verdeeld wordt over het land.

2 opmerkingen:

  1. Ja, dat probleem heb ik ook. Zelfde hypotheekverstrekker? Ik heb een extra kolommetje aan mijn spreadsheet toegevoegd, waar ik het correctiebedrag apart invul.

    En ik zou best willen verhuizen naar een krimpregio, maar banen voor mij liggen daar niet voor het oprapen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-) ja ik doe ook zoiets, alleen overschrijf ik het berekende bedrag met het juiste. Het berekende bedrag noteer ik wel eerst even in een aparte kolom.

    Dat hangt van de sector af maar dat kan inderdaad een bezwaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen