zondag 5 augustus 2018

Je woning koel houden

De laatste tijd heb ik last van chronische vermoeidheid en het ligt voor de hand dit toe te schrijven aan het warme weer van de laatste weken.

Met de aanhoudende warmte van deze zomer is het belangrijk om de woning goed te koelen.
3 praktische tips:

Tip 1: Apparaten uit en de ramen open


Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit, omdat die anders onnodig warmte staan te produceren die het huis niet zomaar meer uit kan. Schakel de computer en lampen zoveel mogelijk uit als ze niet gebruikt worden. En gebruikt u een ventilator? Leg ’s nachts flessen water in de vriezer, om die er voor te leggen en tijdens het blazen koude lucht te kunnen verspreiden.

Tip 2: Groen in en om het huis


Wat veel mensen niet weten is dat groen in en om het huis kan helpen om verkoeling te brengen. Tegels houden warmte vast, terwijl klimplanten bijvoorbeeld meer schaduw kunnen bieden op de gevel. En zo kan ook een groen gazon of een grote boom uitkomst bieden. En wellicht niet meer voor deze zomer, maar dan in ieder geval wel voor de volgende.

Tip 3: Probeer koel te slapen


De grootste uitdaging in uw eigen huis is het misschien wel om koel te kunnen slapen. Alleen door goed te koelen in de zomer is het mogelijk om de nacht door te komen en niet steeds wakker te liggen. Experts geven aan dat het verstandig is om lauw te douchen, dat werkt beter dan een koude douche.

Probeer alcohol te vermijden en drink in plaats daarvan een glas water voor het slapen gaan. Verder is het verstandig om katoenen dekens te gebruiken in plaats van synthetische stoffen. De ademende werking kan de warmte beter afvoeren en zorgt daarmee voor meer koelte in bed.

Overdag de boel dicht houden en 's avonds en 's nachts open zorgt voor de broodnodige aanvoer van koele lucht. Vooral met de laatste nachten waarin het lekker koel was heeft dit effect.

Wanneer je de temperatuur niet voldoende omlaag krijgt valt het te proberen een ventilator op de laagste stand te laten draaien. Gunstig neveneffect: muggen kunnen je niet vinden.

Situatie hier


In de woonkamer fluctueert de temperatuur tussen 27,0 en 28,5 °C. Rond 13:00 uur zelfs heel even 26,5 °C. Echte verkoeling zal pas komen door langdurig lagere temperaturen of neerslag.

Op de eerste verdieping is het merkbaar koeler, ik heb er geen thermometer maar ik denk 23-24°C. Naarmate de nacht vordert koelt het verder af.

Vannacht heb ik dan ook prima geslapen: hoe is dat bij jou?

* Drastische optie: In plaatsen als Cooper Pedy (met temperaturen van 50+ °C) kiest men om onder de grond te wonen.

Weersverwachting


Dan ook nog even de weersverwachting: vandaag prima te doen. Zeker nog 2 a 3 bloedhete dagen. Dan koelt het wat af en dan......gaat het regenen......dagenlang.


Hebben we weer wat anders om over te klagen!   ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten