woensdag 14 maart 2018

Hoe werkt het? - Een huis kopen om te verhuren

Wil je investeren in een huis om te verhuren? Dan heb je een investeringshypotheek nodig.

Steeds meer particulieren ontdekken de vastgoedmarkt. De huizenprijzen stijgen en de vraag naar huurwoningen is groot, vooral in het middensegment. Een huis kopen voor de verhuur zou een interessante investering kunnen zijn. De financiering ligt wel iets anders dan bij je eigen woonhuis.

Houd er rekening mee dat je flink wat eigen geld nodig hebt om een huis te kopen dat je wilt verhuren. Met een investeringshypotheek of verhuurhypotheek kun je slechts een percentage van de marktwaarde lenen. En dan gaat het ook nog om de marktwaarde in verhuurde staat. Die is altijd lager dan de vrije marktwaarde zonder huurders.

Bijvoorbeeld: De waarde van een huis is € 190.000. De waarde van het huis in verhuurde staat wordt door een taxateur vastgesteld op € 150.000. De geldverstrekker geeft een hypotheek van maximaal 70% van de waarde in verhuurde staat: €105.000. Je hebt dus minimaal € 85.000 eigen geld nodig. Daarbovenop komen nog de gebruikelijke kosten koper.

Hogere kosten investeringshypotheek


De kosten van een hypotheek om te verhuren zijn hoger dan de kosten voor een gewone hypotheek. Banken rekenen een renteopslag ten opzichte van de normale hypotheekrente. Die renteopslag varieert maar is ongeveer 1,5% hoger dan een van normale hypotheek.
De hypotheekrenteaftrek is een andere reden waarom een investeringshypotheek duurder is. Je mag de rente alleen aftrekken voor het huis waarin je zelf woont.

Huurinkomsten tellen mee als inkomen

De bank kijkt naar je inkomen voor je leencapaciteit. Zodra je de woning verhuurt, wordt de huur ook onderdeel van je inkomen. De bank neemt dat mee in de berekening, maar tot maximaal 70%.

Voor jezelf en de bank is het belangrijk dat je de woning snel en tegen een goede prijs verhuurd krijgt. De locatie van de woning kan een reden zijn om wel of geen hypotheek te krijgen. Het huis moet ook bedoeld zijn voor langdurige verhuur. Een plan met Airbnb of een recreatiewoning heeft een andere financiering nodig dan de verhuur- of investeringshypotheek.

Fiscale voor- en nadelen van een verhuurhypotheek


Naast het verlies van renteaftrek, zijn er nog andere fiscale zaken om rekening mee te houden. In tegenstelling tot je eigen woonhuis, wordt het tweede huis dat je in je bezit hebt gezien als vermogen in box 3. Dat betekent dat je er vermogensrendementsheffing over betaalt. Aan de andere kant zijn de huurinkomsten uit de woning onbelast. (bron: www.wegwijs.nl)

Dus wil je een huis kopen om te verhuren? Maak een goede rekensom een streep de voor en tegens tegen elkaar weg. Vergeet niet dat het een investering is die ook tijd en aandacht vergt. Je bent als huurbaas verantwoordelijk voor het onderhoud, de huurinning en alle andere zaken die een woningeigenaar aangaan.

Een andere optie die (mogelijk) interessanter is is de hypotheek van je eigen woning helemaal aflossen en deze, nadat je verhuisd bent, verhuren. Zeker wanneer bijv. je verhuist vanuit een appartement in een studentenstad. Op deze manier profiteer je altijd van HRA (voor zolang het nog bestaat) en vermijd je hogere hypotheekrente.

Of e.e.a. ook mogelijk is als de hypotheek nog niet helemaal is afgelost en of deze omgezet kan worden naar een investeringshypotheek, dat is iets wat ik nog niet weet.

Ik weet niet wat de toekomst brengen gaat maar de optie van verhuren van deze woning en passief inkomen genereren zit als optie in mijn achterhoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten