vrijdag 30 maart 2018

Open deur: Lineair goedkoper dan annuïtair

De lineaire hypotheek is over het algemeen niet zo populair, terwijl het vaak een interessant alternatief is voor de annuïtaire hypotheek.

Lager renterisico


Een van de voordelen van de lineaire hypotheek is het lagere renterisico. Met name gedurende de eerste jaren zijn de rentebetalingen relatief laag, ten opzichte van de annuïtaire hypotheek. Dat wordt gecompenseerd door hogere aflossingen, maar maakt het renterisico in ieder geval kleiner. Bij een lineaire hypotheek is een eventuele stijging van de rente minder sterk van invloed op de maandlasten die er volgen. Het is alleen al daarom de moeite waard om de mogelijkheid in ieder geval te bekijken. Ook later in de looptijd is het renterisico niet zo hoog, omdat de hypotheekschuld dankzij de stabiele aflossingen snel terugloopt. Er is geen sprake van een eindsprint zoals bij de annuïtaire hypotheek, omdat er al eerder veel bedragen zijn afgelost.

Oversluiten van annuïteiten naar lineaire hypotheek


Vooral mensen die extra aflossingen doen op een annuïtaire hypotheek hadden wellicht beter een lineaire hypotheek kunnen nemen. Ook omdat de gevolgen van het verlagen van de hypotheekrenteaftrek minder groot zijn bij mensen die gebruik maken van een lineaire hypotheek. Wellicht is oversluiten een goede optie.

5 opmerkingen:

 1. over open deuren gesproken: de goedkoopste hypotheek is geen hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard! (Die uitsmijter had ik er zelf nog bij willen zetten) Overigens bij (jazeker!) de hypotheker sprak de werknemer daar exact deze woorden. Vond ik wel mooi.

   Verwijderen
 2. Kan je me uitleggen waarom je beter een Lineaire had kunnen nemen ipv een annuïteit + extra aflossingen. Volgens mij zit er geen verschil tussen beide, behalve dat je met de tweede optie meer het in eigen hand kan houden als het eens tegen zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bedoelt dat je een annuïtaire hypotheek als lineaire kunt laten zijn door veel extra af te lossen? Ja, dat klopt dan grotendeels wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ho ho niet door veel extra af te lossen, door de aflossing gelijk te trekken aan de lineaire hypotheek. Immers los je met de lineaire hypotheek extra af. Het is nogal logisch dat je over lange termijn minder aan rente betaalt als je in het begin een hogere aflossing aan de bank overmaakt. Een lineaire hypotheek is niet goedkoper, versneld aflossen is goedkoper. Het is niet voor niets dat een aantal grootbanken de lineaire optie niet eens meer aanbieden.

  BeantwoordenVerwijderen