donderdag 29 maart 2018

Ex-staatsbedrijf A.S.R verhoogt salarissen met tonnen

En dan niet van de gewone werknemer uiteraard...
Ze zijn nu toe aardig onder de radar gebleven dus wellicht dat ik hier ietsiepietsie kan helpen.

Het salaris van de topman van A.S.R. Jos Baeten gaat per 01-01-20 omhoog van €529.000 naar €740.000, een verhoging van bijna 40% (over 2 jr) die ook andere bestuursleden mogen opstrijken (van €400.000 naar ca. €650.000).

Sinds 2011 mocht ASR van de overheid geen bonussen meer uitdelen aan de top en ook mochten de salarissen niet omhoog. Tijdens de economische crisis in 2008 werd ASR, de Nederlandse verzekeringspoot van Fortis, namelijk genationaliseerd.


Niet uit te leggen


Salarissen van de werknemers zijn al die jaren wel conform de cao verhoogd. Zo kwam er afgelopen januari 2% bij. Volgens de FNV staat de salarisverhoging niet in verhouding met die van werknemers. "Zelfs nu de economie floreert, hebben we met ASR zware onderhandelingen moeten voeren om te komen tot 2% loonsverhoging voor de medewerkers. Dat vervolgens de top zo'n exorbitante loonsverhoging krijgt, dat kun je naar je eigen medewerkers gewoon niet uitleggen", zegt Gerard van Hees van de FNV.


En dan nu de uitleg:


Het bedrijf zelf denkt het trouwens wel uit te kunnen leggen. “Ik denk dat Nederlanders het normaal vinden dat mensen een beloning krijgen die vergelijkbaar is met mensen in hetzelfde beroep bij een ander bedrijf”, zegt de woordvoerder van ASR. “De beloningen aan de top zijn bij ASR in de afgelopen acht jaar nauwelijks gestegen, omdat dat wettelijk niet mocht. Die achterstand wordt nu ingehaald, zodat de beloningen marktconform zijn. Zo willen wij topmensen kunnen behouden en in de toekomst eventueel nieuwe mensen kunnen aantrekken.”

De woordvoerder wijst erop dat de beloningen van de ASR-bestuurders na de verhoging nog altijd een stuk lager zijn dan wat er gemiddeld wordt verdiend in de sector, uitschieters daargelaten. Baeten zit daar volgens hem 44% onder, de financiële topman 35% en de operationele bestuurders 28%. “Het beloningsbeleid is dus nog altijd gematigd, vandaar ook dat we de verhoging in stappen doorvoeren.”

Maar ruim twee ton per jaar extra voor de topman, oftewel een verhoging van 40%, dat is toch wel heel veel geld erbij? Volgens de woordvoerder van ASR is dat maar net hoe je het bekijkt. “Het ligt aan je referentiekader of 2 ton veel geld is.” Ja, gloeiende gloeiende, en als de overgrote meerderheid van Nederland een referentiekader heeft waarin 2 ton veel geld is???


Verhouding salaris topman (of -vrouw) versus laagstbetaalde


Oké, volgens mij kun je het heel eenvoudig maken: hoeveel meer mag de topman of -vrouw van een bedrijf meer verdienen dan de laagstbetaalde werknemer? Dit zou een interessante enquêtevraag kunnen zijn. Ik meen het serieus, wat is een verhouding die iedereen zou kunnen accepteren?!

Denk: WERELDWIJD, denk: het eerlijk verdelen van de energie, grondstoffen en voedsel van deze planeet. Denk: einddoel, meest ideale situatie die houdbaar is en blijft!

Zouden we dan uitkomen op 100.000 x ? 1.000 x ? 100 x ? 10 x ?
Misschien dat 5 x beter is ? Het is revolutionair, dat weet ik, maar ik zou meedoen aan een dergelijke revolutionaire beweging! Ik denk dat een groot deel van de Nederlandse bevolking zou stemmen voor een verhouding in de orde van grootte van 10x, of wellicht zelfs lager.


Geen procentuele loonsverhogingen meer!


Eén van de meest eenvoudige en bescheiden mogelijkheden om (traag) richting dit doel te bewegen is vanaf nu loonsverhogingen niet meer in procenten te berekenen maar in harde valuta. Iedereen binnen een bepaald bedrijf krijgt er bijvoorbeeld maandelijks €100 bij, ook de hoogste baas en ook de kantine medewerker. (Dit hoeft niet de enige maatregel te zijn: verwijder alle managers die veel te veel geld bij de werkvloer weghouden.)


Dilemma


Even terug naar de A.S.R.: mijn hypotheek en autoverzekering loopt via hen. Zeker voor de hypotheek is het momenteel niet mogelijk om ze te verlaten. Het is zeker wel een stimulans om nog meer extra af te lossen!1 opmerking:

  1. Goh, dat had ik nog niet gehoord. Wij hebben ook een paar producten bij hen... tja om over te stappen zou je dan alle premies en alle salarissen van topmannen moeten vergelijken. Zo krijg je wel heel ingewikkelde vergelijkingen (helaas..).

    BeantwoordenVerwijderen