zondag 4 maart 2018

Belastingaangifte en ander gedoe

We mogen weer: het invullen van de belastingaangifte staat weer open!

Belastingjaar 2017


Er zijn bij mij wat onduidelijkheden over het begrip "fiscaal partner". Als je samenwoont en/of getrouwd bent heb je een fiscale partner maar volgens mij ben je niet verplicht dit zo toe te passen.

Ik heb de aangifte alvast even vlot ingevuld en zag dat er de optie is om SAMEN of APART aangifte te doen. Dit sterkt me enigszins in mijn veronderstelling dat je niet verplicht bent je partner ook als FISCALE partner te zien, maar misschien interpreteer ik dit verkeerd.

Hoe dan ook: voor nu (belastingjaar 2017) zie ik geen noodzaak om externe expertise in te schakelen bij het invullen van de aangifte. Dat is geld dat ik dan liever niet uitgeef. 
Ik zal het van de week eens overleggen met mijn aanstaande ex-vrouw.

Belastingjaar 2018


Voor belastingjaar 2018 lijkt het me, vanwege de scheiding en toebedeling van het huis aan mij, dan wel verstandig om iemand mee te laten kijken.

Asbest in het dakbeschot


In de papieren van het huis valt te lezen dat het dakbeschot asbesthoudend is. De regelgeving omtrent asbest is onduidelijk maar het gaat er steeds meer naar uitzien dat het op enig moment verwijderd zal moeten worden. De vorige bewoners hebben op zolder een flinke dakkapel geplaatst waardoor één zijde al grotendeels (of helemaal?) asbestvrij zal zijn.

Als er dan toch geklauterd gaat worden dan direct maar eens kijken of er pannen vervangen moeten worden. Er liggen nog reservepannen in het schuurtje dus dat moet lukken. Of zouden alle pannen aan vervanging toe zijn? De zinken dakgoot is nog origineel dus die houdt het al zowat 60 jaar vol (!). Twee onder één kap dus ook overleg met buren is nodig. Sjonge jonge, van het een komt het ander!

Als dat allemaal achter de rug is zonder al te veel financiële kleerscheuren dan zou ik nog aan zonnepanelen gaan denken.

CV-ketel en dan?


Binnenkort komt "een mannetje" even het onderhoud van de CV ketel doen. In de eerdere genoemde papieren zag ik dat de Vaillant ketel ook alweer van 2005 is. Doet het allemaal nog prima maar als ie er ineens mee op zou houden... Eens zien wat meneer er van zegt over de te verwachten levensduur.
   

4 opmerkingen:

  1. Meer door minder5 maart 2018 om 23:08

    Je bent nog getrouwd dus automatisch fiscaal partner van elkaar. Wel is het zo dat op het moment dat je aanstaande ex niet meer op jou adres staat ingeschreven het fiscaal partnerschap per die datum stopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/relatie/fiscaal_partnerschap/getrouw_of_geregistreerd_partnerschap

    BeantwoordenVerwijderen